L

Han gjorde truckbranschen färgstarkare

Wille Stenborg, grundare och ägare av Stenborgs truckar, blev 64 år.
Wille Stenborg, grundare och ägare av Stenborgs truckar, blev 64 år.

Wille Stenborg, grundare av truckimportföretaget Stenborgs, avled den 4 juli. Han bidrog även bokstavligen till att ge sitt område mer färg.

Wille Stenborg, egentligen Wilhelm, började serva truckar i Järfälla i början av 1970-talet, efter sin militärtjänst. Verksamheten fick status som utrustningsverkstad åt Scantruck, som var generalagent för Mitsubishi, och han kom 1982 att ta över agenturen.

Mats Nyberg följde med agenturen från Scantruck och kom att arbeta mycket nära Wille Stenborg under de trettio år som följde till hans död. I Willes frånvaro leder han företaget tills vidare.

– På den tiden importerade man truckarna närmast som halvfabrikat, säger Mats Nyberg och lyfter fram den inflytelserika roll som utrustningsverkstaden spelade.

– Vi blev pionjärer i att lacka truckarna röda, berättar Mats Nyberg och beskriver ett framgångsrikt och stilbildande brott med en tradition av inte minst matt anläggningsmaskinsgult.

– Wille hade en sån blick för det här med färg, design och finish. På den tiden var våra truckar outstanding.

Wille Stenborg blev en drivkraft i branschorganisationen Truckpoolen, sedermera Maskinleverantörerna. I sitt bolag behöll han hela ägandet. Det omsatte enligt senaste årsredovisningen 50 miljoner kronor, med 25 anställda. Det har behållit generalagenturen för truckarna från Mitsubishi och besläktade Nichiyu, tidigare NYK. År 2008 registrerades Stenborgs Miljömaskiner AB, som importerar sop- och skurmaskiner och som omsatte cirka 7 miljoner kronor i fjol.

Bolagen ärvs av Wille Stenborgs hustru och två barn. De har enligt Mats Nyberg uttalat att verksamheterna ska drivas vidare av de anställda, med dem själva i styrelseroller.

Alexander Kristofersson

Publicerad tisdag, 28 augusti 2012 13:57

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien