L

”Molnet” blev vardag under 2017

”Molnet” blev vardag under 2017
(Illustration: Transport Intelligence)

Mobilteknik och ”molntjänster” är de omvälvande tekniker på logistikområdet som mognat längst under året, bedömer brittiska analysföretaget Transport Intelligence. På områdena ”Internet of things” och virtuell verklighet händer det inte så mycket.

Transport Intelligence poängsätter aktuella teknikområden efter olika kriterier, för att landa i en samlad bedömning av hur de utvecklats under senaste året. Mobiltelefoner må ha funnits länge, men att världens smarttelefoner är uppåt dubbelt så många som persondatorerna skapar helt andra förutsättningar för nya lösningar i leveranskedjorna. Och de stora datamolnstjänsterna – från till exempel Amazon, Microsoft och IBM – ger även småföretag tillgång till starka datormuskler efter behov, utan investeringar. Det gör det möjligt för företag att starta även IT-tunga verksamheter i liten skala.

Sammantaget tycker Transport Intelligence att mobilanvändningen och molntjänsterna nu har utvecklats så långt att de knappast längre kan kallas för framväxande, utan bara är.

Ytterligare två områden har vunnit terräng under året, om än inte med omvälvande genomslag. Här tänker Transport Intelligence på självkörande fordon (där tekniken är långt framme men regelverk återstår att uppdatera) respektive blockkedjeteknik, som företag vill börja använda för att skapa oförfalskningsbara digitala transport- och ursprungshandlingar.

Så kommer listan till teknikmöjligheterna som beskrivs som omvälvande men som fortfarande inte används av särskilt många. Här nämns artificiell intelligens, internetanslutna sensornät (”internet of things”) samt virtuell verklighet.

Publicerad måndag, 18 december 2017 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien