L

Landskrona blir nav i Deromes skånska handel

– Vi blir mer och mer ett logistikföretag, säger Johan Winroth, vd för Deromekoncernens affärsområde byggvaror och träteknik.
– Vi blir mer och mer ett logistikföretag, säger Johan Winroth, vd för Deromekoncernens affärsområde byggvaror och träteknik.
(Bild: Deromegruppen)

Västsvenska träindustrikoncernen Derome etablerar ett skånskt regionslager på över 20 000 kvadratmeter i Landskrona. Det ska stödja företagets nyliga vidgning av sin bygghandelsverksamhet till Skåne.

– Produktionen är fortsatt viktig för oss, men vi har blivit mer och mer ett logistikföretag för vi hanterar ju också skrymmande varor. Det har blivit en kärnverksamhet för oss också att hantera gods på ett effektivt sätt, säger Johan Winroth, vd för Deromes affärsområde byggvaror och träteknik, till Transportnytt.

Industrilokalen på 21 000 kvadratmeter i Landskrona har stått tom sedan bilglastillverkaren Pilkington lade ner sin fabrik här 2013. Men nu kommer familjeägda Deromekoncernens bolag Byggvaror och träteknik att inta den, och även fylla ett tält på 6 000 kvadratmeter.

Ansvarig för att bygga upp logistikverksamheten blir Lars Borup, som värvats från posten som vd för Biltemas logistikdel Retlog. Cirka 50 medarbetare ska rekryteras hit, och ytterligare 50 nya på andra platser i Skåne i och med expansionen.

I Landskronaanläggningen ska det rymmas 25 000 produkter. En del av lokalen blir byggvaruhus i sig själv. Men huvuddelen blir ren lageranläggning för leveranser till skånska byggare och industrier, och till den kedja av ytterligare 14 skånska byggvaruhus som Derome etablerat tidigare i år. Tolv av dem tillkom i ett förvärv från Byggakedjan i våras.

Deromekoncernen, som i år väntar sig omsättning runt 6,5 miljarder kronor, har sitt namn efter byn där företaget startades som bysåg på 1940-talet. Den har vuxit med strategin att stå för hela förädlingskedjan från skog till färdiga småhus, vilka säljs under varumärken som A-hus och Varbergshus. De senaste dryga tio åren har Derome även byggt upp en kedja av träbyggvaruhus för proffsmarknaden, där egna produkter som takstolar och stommar är viktiga men huvuddelen av sortimentet kommer från externa leverantörer. Kedjan har verkat i Västra Götalands län och Halland, och vill nu med ett krafttag alltså inta motsvarande position i Skåne.

– Om man vill få kundernas förtroende kan man inte dutta, säger Johan Winroth.

På senare tid har affärsområdet för byggvaror även byggt upp handel med järnvaror. För järnsortimentet har logistiken annan karaktär än trävarorna, med mer småplock, och i den delen kommer det nya lagret i Landskrona att få en roll som något av centrallager, med försörjning även gentemot varuhusen norr om Hallandsåsen.

Alexander Kristofersson

Publicerad torsdag, 02 november 2017 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien