L

Handbok om plock får premiär på mässan

Handbok om plock får premiär på mässan

En nyutkommen handbok om plockdesign presenteras på konferensen Logistik & Transport i Göteborg. Patrik Fager, forskare från Chalmers har sammanställt handboken, tillsammans med en referensgrupp från industrin.

Plockning är oftast manuell, även om själva lagret är automatiserat. Patrik Fager, som är doktorand på Chalmers, deltar i konferenspasset om materialhantering under konferensen Logistik & Transport och presenterar sin helt nya handbok i plockdesign.

Handboken presenterar bland annat riktlinjer för ergonomiskt riktig plockning i en arbetsstation. Här är arbetsställning, lyft och repetitiva rörelser i fokus. I ett kapitel jämförs olika hjälpmedel för att delvis automatisera plocket. Det är ljusstyrning (”pick-by-light”), röstplock och rfid-scanning. Patrik Fager har också gjort försök med smarta glasögon.

Handboken har gjorts tillsammans med företagen Scania, Volvo Car, Volvo AB, IAC, VBG, Schenker Logistics och Bulten. Den är resultatet av ett 30 månader långt forskningsprojekt om plockning.

Inriktningen är främst på produktion, det vill säga plockning och sammanställning av materialsatser för montering. Men metoderna och slutsatserna kan också användas för lager och logistik.

– Det som kanske överraskade mig när jag höll på med det här projektet är att det finns så otroligt många olika sätt att lösa en plockuppgift på, konstaterar Patrik Fager.

– När man designar sitt system är det viktigt att se till helheten. Samla sedan fakta och våga experimentera, säger han också.

Patrik Fager inleder konferenspasset ”Materialhantering i en digitaliserad värld, e-handeln tvingar fram nya lösningar …” på onsdagsförmiddagen 8 november.

Övriga deltagare är Johan Kittel från Jollyroom, han representerar e-handelsbranschen. Michael Scheidlbauer, TGW, Lars Hultén, Swisslog och Malin Schäfer, Knapp, står för utrustningsbranschens synpunkter.

Gunnar Schrewelius, TTF-Forum för logistik är ordförande för passet. Lars Medbo, Chalmers och Mats Udikas, Transportnytt, medverkar också. 

Publicerad onsdag, 01 november 2017 10:59

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien