L

– Flytten av förarprovet gör det svårare att fuska

– Flytten av förarprovet gör att det blir svårare att fuska säger Stefan Reimers på Tya.
– Flytten av förarprovet gör att det blir svårare att fuska säger Stefan Reimers på Tya.
(Bild: Tya)

Nästa höst tar Trafikverket över examinationen av förare som behöver ADR-intyg för att få köra farligt gods. Tya – Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd välkomnar förändringen.

Det finns över hundra utbildningsföretag som utbildar ADR-förare. Hittills har utbildningsföretagen både utbildat och examinerat kursdeltagarna. Förare som kör farligt gods ska göra om provet vart femte år.

1 september 2018 flyttas proven över till Trafikverkets förarprovskontor. Frågorna i det nuvarande provet har digitaliserats och examinationen har integrerats i systemet för andra körkortsbehörigheter. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tagit initiativ till nyordningen.

På Tya välkomnar Stefan Reimers beslutet. Han ansvarar för ADR-frågor på organisationen:

– Jag tycker det är en bra att de gör en förändring. Det finns både seriösa och oseriösa aktörer som arrangerar kurser och examinationer. Den här förändringen gör det svårare för dem som vill fuska, säger han.

Han ger också lugnande besked till de chaufförer som är oroade inför flytten:

– Det sker inga förändringar av ADR-regelverket, det är fortfarande exakt samma regler som gäller för transport av farligt gods som tidigare.

Regelverket i ADR-S bygger på den europeiska överenskommelsen om transport av farligt gods, ”European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road” från 1957

Publicerad torsdag, 26 oktober 2017 11:31

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien