L

Volvo och Scania kör konvoj ihop

Måste kunna rulla tillsammans.
Måste kunna rulla tillsammans.
(Bild: DB Schenker)

DB Schenker kommer att låta självkörande lastbilar från Scania och Volvo åka i konvoj tillsammans med en sekunds avstånd, inom speditörens dagliga transportverksamhet. Turerna blir kärnan i ett tvåårigt forskningsprojekt, med målet att minska bränsleåtgången.

Att lastbilar av olika märken kan ta rygg på varandra, i godtycklig ordning, är en av förutsättningarna för att ideerna om så kallad konvojkörning i stor skala ska förverkligas. Nu har Scania och Volvo valt att låta sina bilar samsas, i ett projekt där DB Schenker ska använda dem för reguljära transporter.

Mätningar tyder på att 3–7 procent av bränslet kan sparas för en lastbil som ligger bara en sekund efter en annan i farten 80 kilometer i timmen, uppger DB Schenker. Orsaken är minskningen av luftmotståndet. Sekunden motsvarar då drygt 20 meters avstånd. Vid så små avstånd måste inbromsning förstås ske utan fördröjning.

Publicerad torsdag, 26 oktober 2017 10:45

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien