L

Ikea öppnade e-Stockholmslagret

Platt paket, nu med känt innehåll.
Platt paket, nu med känt innehåll.
(Illustration: Bockasjö)

På 26 000 kvadratmeter logistikyta i Arlandastad rullar nu det nya distributionslager, i Brings regi, som ska förse Stockholms e-handelskonsumenter med snabba Ikealeveranser.

Hemleveranserna för Ikea har länge varit ett av Brings tyngsta uppdrag i Sverige, men då har det alltså handlat om transporterna. När Ikea nu lägger ut ansvaret för en femtedel av sina svenska e-handelsleveranser på en tredjepartslogistiker, är det både ett nytt upplägg för Ikea i Norden och en ny fjäder i Brings hatt.

Den nya anläggningen innebär att en femtedel av Ikeas svenska e-handelsflöde bryts ut från centrallagret i jönköpingska Torsvik, som resten av de Nordiska hemleveranserna fortsätter att utgå ifrån. Stockholmslagret kommer bara att serva just Stockholmsområdet, där postnumren börjar på 1 – och då bara med hemleveranser. Någon försörjning till varuhusen kommer inte att gå den här vägen. Runt 100 000 hemleveranser väntas utgå härifrån redan första året, alla med försändelser som är för stora för att kunna gå som postpaket.

Under helåret från september i fjol till augusti i år uppgick Ikeas svenska e-handel till 672 miljoner kronor, vilket utgjorde drygt 4 procent av den totala svenska försäljningen. Tillväxten i företagets e-handel var 12 procent.

Omkring 100 väntas nyrekryteras hos Bring för att arbeta vid anläggningen. Fastigheten har 26 000 kvadratmeter logistikyta. Redan idag ligger varor på 20 000 av de 26 000 pallplatserna i ställagen.

Publicerad onsdag, 25 oktober 2017 20:49

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien