Hyster lämnar Systemtruckar för Truck-Trans

Hyster förändrar sitt svenska säljnätverk. Företaget är starkt på tunga truckar, på ett kundevenemang nyligen i Tyskland visade man bland annat upp denna 8-tonnare som är anpassad för att lasta containrar.
Hyster förändrar sitt svenska säljnätverk. Företaget är starkt på tunga truckar, på ett kundevenemang nyligen i Tyskland visade man bland annat upp denna 8-tonnare som är anpassad för att lasta containrar.
(Bild: Mats Udikas)

Den amerikanska trucktillverkaren Hyster förändrar sitt svenska försäljningsnätverk. Systemtruckar är uppsagd som representant vid årsskiftet. Nyligen har Nordisk Truck-Trans utsetts till Hysters representant i östra Sverige.

Systemtruckar har varit ensam generalagent i Sverige för Hyster sedan 2013. Men nu har Hyster sagt upp kontraktet. Det uppger Tomas Andersson, ägare av Systemtruckar:

– Vi ser framåt. Det är bra fart på försäljningen. Systemtruckar kommer inte att ha nya truckar från Hyster längre. Men vi kommer att serva truckarna och vi kommer att ha reservdelar. Dessutom finns säkert 200 Hyster i vår uthyrningsflotta.

Tomas Andersson säger att företaget nu uppvaktas av en rad andra truckföretag med erbjudanden att vara deras representant.

– Men jag tror inte att truckföretag som vi kan hålla på med bara ett enda märke, den svenska marknaden är för liten för det.

Systemtruckar säljer idag en rad olika märken utan att ha några exklusiva rättigheter. Undantaget är då den italienska trucktillverkaren Carer som specialiserat sig på stora eltruckar upp till 22 ton.

Systemtruckar är också på väg att lämna sina lokaler i Kumla och flytta tillbaka till Örebro. Vid årsskiftet ska flytten vara klar.

– Det blir roligt att komma till nåt nytt. Lokalerna är ungefär så stora som de vi har idag, men är betydligt mer rationella, säger Tomas Andersson.

Hyster går av allt att döma över till en försäljningsmodell där två eller möjligen tre representanter, ”dealers”, kommer att ansvara för varsin region. Representanterna har i sin tur återförsäljare som de samarbetar med. Nordisk Truck-Trans i Norrköping fick uppdraget att representera Hyster i östra Sverige i början av sommaren. Företaget var tidigare återförsäljare åt Systemtruckar.

– Vi samarbetar med Bernströms truck i Västervik och Trucksäljaren i Köping. Tillsammans med våra återförsäljare ska vi täcka Östergötland, Småland, Södermanland, Närke samt Sandviken-Gävleregionen, säger vd Peter Nylund på Nordisk Truck-Trans.

– Vi har inga ambitioner att täcka västra Sverige, här kommer Hyster att hitta någon annan dealer.

– Hyster är väldigt starka på tunga truckar. Vi har bland annat haft framgångar med dem på Sandvik. Där rullar nu 12-13 truckar från 8 ton upp till 48 ton.

Nordisk Truck-Trans ägs av familjen Nylund. Företaget omsätter omkring 50 miljoner kronor, har 18 anställda och en flotta med 300 hyrmaskiner. Utöver Hyster så är man återförsäljare av truckar från Combilift och har generalagenturen för liftar från Elevah med 4-5 återförsäljare.

Richard Root som är affärsansvarig för norra Europa i Hyster-Yale konstaterar att det skett förändringar i det svenska försäljningsnätverket. Men han avstår från att svara på följdfrågor om planerna för säljorganisationen och hänvisar till juridiskt ansvariga på Hyster:

– Just nu har Hyster två dealers i Sverige, Systemtruckar och Truck-Trans. Vi är hårt förbundna att ge support till kunder över hela landet, säger han i ett skriftligt svar till Transportnytt. Fortsättning följer ...

Mats Udikas

Publicerad onsdag, 27 september 2017 21:49