Även Amazon vill sätta drönaren i biltaket

Kan få bilskjuts.
Kan få bilskjuts.
(Bild: Amazon)

Nya patentansökningar både från Amazon och ärkekonkurrenten Walmart höjer temperaturen i drönarspekulationerna på logistikområdet.

Den verkar få allt starkare stöd, idén att drönare för varudistribution till slutkunder skulle kunna utgå från större varufordon såsom lastbilar.

Vision Van Illustration Mercedes BenzMercedes-Benz Vision van.Amazon ansökte nyligen om ett patent för en lösning där drönaren landar i ett lastbilstak, där den också kan laddas. Det återger bland annat den brittiska fordonsbranschens förbund SMMT, som noterar likheten med ett koncept som Mercedes-Benz presenterade på bilmässan IAA förra året, ”Vision van”.

Amazons takdrönare är en av flera drönarlösningar som företaget har sökt patent för på senaste tiden. Till de nyliga ansökningarna hör även en dragspelsliknande bälg som ska kunna funka som en mjuk tratt för varorna när de exempelvis släpps från drönaren mot en plats på en kunds tomt.

Affärsmedier har noterat hur striden mellan Amazon och USA:s ledande traditionella varuhuskedja Walmart blivit alltmer irriterad. Nu ansöker Walmart om patent för en lösning där leveransdrönare utgår från ett lager i form av ett luftskepp på runt 200 meters höjd. I sin tur inte olik en lösning som Amazon fick patent på i fjol.

Publicerad måndag, 21 augusti 2017 13:04