L

Samskip växer i Norge – tar över Nor Lines

Tas över av Samskip, men behåller namnet.
Tas över av Samskip, men behåller namnet.
(Bild: Nor Lines)

Samskip stärker sin norska närvaro väsentligt, genom att förvärva transportföretaget Nor Lines verksamhet.

Verksamheten i Nor Lines omsätter motsvarande cirka 1 miljard svenska kronor per år, och den är därmed ungefär en sjättedel i storlek jämfört med hela Samskipkoncernen före förvärvet. Nor Lines står för ett brett transporttjänstutbud allt ifrån enskilda pallar till kylgods, containrar och projekttransporter. Till sjöss har man sju fartyg för olika typer av transporter, och Samskip tar vid förvärvet över fem av dessa genom så kallad time charter. På land har Nor Lines terminaler såväl som lager och lastbilstransporter. Totalt omfattas 170 medarbetare, på 14 platser, av överlåtelsen till Samskip. Varumärket Nor Lines kommer att fortsätta användas.

Säljare är koncernen DSD.

Samskip transporterar årligen cirka 90 000 teu containergods mellan Norge och övriga Nordeuropa, och räknar med att det nu ska öka. Samskip äger också Frigocare, som har en viktig terminal och kyllageranläggning i Ålesund, och Samskip hälftenäger också Bergenbaserade Silver Sea som med 14 kylfartyg står för en stor mängd fisktransporter. Samskip i sin helhet står för en bred palett av transporttjänster världen över, men till specialiteterna hör multimodala containertransporter i ett eget europeiskt nät med bland annat järnvägspendlar. Företaget är ursprungligen isländskt men har numera huvudkontor i Nederländerna.

Norska konkurrensverket sade i våras nej till en annan tilltänkt köpare av Nor Lines – Samskips konkurrent Eimskip (som också härrör från Island). Orsaken var den dominerande ställning som Eimskip skulle ha fått inom transporterna av fryst fisk för export. Nu återstår att se om Samskip får klartecken efter motsvarande granskning.

Publicerad onsdag, 09 augusti 2017 13:48

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien