L

Alla APMT:s IT-system utslagna av virus

Bilar i väntan på containrar vid APMT:s terminal i Göteborg. (Arkivbild)
Bilar i väntan på containrar vid APMT:s terminal i Göteborg. (Arkivbild)
(Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån)

Containerflödet vid Sverigeledande APM Terminals i Göteborg är allvarligt stört efter en global datorvirusattack på tisdagen (27/6). På torsdagsförmiddagen (29/6) var alla terminalens IT-system ännu ur drift.

– Vi har inga IT-system alls i gång nu, utan all verksamhet drivs manuellt, säger terminalens pressansvariga, Annika Hilmersson, till Transportnytt på torsdagsförmiddagen. 

Maerskkoncernen har drabbats hårt – inte minst vid ett antal av anläggningarna inom den globala containerterminalverksamheten APM Terminals, vars Göteborgsverksamhet är Sveriges i särklass största i slaget.

– Vi lyfter containrar och har kunnat lossa från fartyg och järnväg. Vi håller nu på att sätta upp en manuell process tillsammans med alla våra partner för att vi ska kunna lasta exportgods och se till att importgods kommer in i landet, säger Annika Hilmersson.

Avsaknaden av de system som normalt ger överblicken gör att hon inte alls kan svara på Transportnytts fråga om hur stort det nu aktuella utflödet av containrar är.

I hur stor utsträckning kan man säga att ni har haft beredskap för en sådan här situation?

– Vi har en nödlägesplan och krisledningsinstruktioner. Vad vi gör nu framgår delvis av dem, men andra delar behöver vi upprätta från början. Vår verksamhet drivs med säkerhet som absolut prio men den här situationen, där alla IT-system är utslagna, är extrem, säger Annika Hilmersson och skickar med en eloge till personalstyrkan som kämpar för att i möjligaste mån komma runt problemet. 

På kundsidan är Seacon Shipping i Göteborg ett av många speditörsföretag som nu tvingas hitta andra lösningar snabbt. 

– Det ställer till mycket problem för oss och vi får försöka hitta alternativa hamnar. Det har vi i och för sig redan gjort på grund av hamnarbetarkonflikten, så mycket last har vi faktiskt redan på andra håll, säger Richard Mellgren, delägare i Seacon och aktiv på försäljningssidan, när Transportnytt talar med honom vid 17-tiden på onsdagen, dagen efter att viruset slagit till.

– Det är väldigt svårt när det blir så kort varsel, åkarna har fullt upp och det går knappast att bara hitta en åkare och fråga om de kan köra till Varberg istället. Det är många led som drabbas.

Den nu aktuella attacken har slagit mot en rad stora företag världen över. Viruset yttrar sig som utpressning, med text om att hårddisken på användarens dator har krypterats men låses upp mot betalning av 300 dollar. Så långt liknar det ett tidigare känt virus kallat Petya. Enligt vissa säkerhetsexperter är det dock en fasad som döljer att allt i själva verket redan har raderats, i andra syften. Hårdast drabbat uppges Ukraina vara, vilket väckt spekulation om koppling till landets konflikt med Ryssland. Även ryska verksamheter ska dock ha drabbats. Denna omfattande virusattack följer på en tidigare i år, den 12 maj, känd som Wannacry. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters har datahackarna lyckats ta sig in i 17 av APMs containerterminaler, varav två i Rotterdam och 15 i andra delar av världen.

Alexander Kristofersson
Mats Thorén

Publicerad onsdag, 28 juni 2017 18:17

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien