L

Enklare ta ut avgifter vid cabotagebrott

I sommar blir det enklare att ta ut sanktionsavgifter vid cabotagebrott.
I sommar blir det enklare att ta ut sanktionsavgifter vid cabotagebrott.
(Bild: Fotolia)

Regeländring ska göra det lättare att ta ut straffavgift vid cabotageöverträdelser – en åtgärd regeringen hoppas leder till bättre ordning och reda på vägarna.

Regeringen har beslutat ändra reglerna om ansvar vid överträdelser av EU:s cabotageregler för lastbilstrafik. Regeländringen ska göra det tydligare att sanktionsavgifter ska utfärdas om en lastbilstransport bryter mot EU:s bestämmelser i Sverige.

Enligt EU:s cabotageregler har ett transportföretag som är registrerat i ett EU-land och innehar gemenskapstillstånd rätt att efter en internationell transport utföra tre ytterligare transporter i destinationslandet under loppet av sju dagar.

Tillämpningen av de svenska reglerna om ansvar vid överträdelser av cabotagereglerna har visat sig vara för snäv och sanktionsavgifter har endast utfärdats i ett fåtal fall.

Regeringen tydliggör därför att sanktionsavgifter ska påföras om transporter utförs i strid med EU:s bestämmelser i Sverige, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Samtidigt anpassas reglerna om dagens beställaransvar för den som beställer en godstransport.

De nya bestämmelserna gäller från den 17 juli 2017.

Publicerad onsdag, 21 juni 2017 16:39

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien