L

Stort stålpris till snabb malmlossare

Vinnaren.
Vinnaren.
(Bild: SSAB)

Kiruna Wagon har med höghållfast stål utvecklat marknadens slitstarkaste och effektivaste system för malmlossning, enligt juryn för Swedish Steel Prize.

SSAB:s pris Swedish Steel Prize är den enda internationella utmärkelsen för stålkonstruktörer och lockar tävlande från hela världen. Det är artonde gången som det delas ut.

Samtliga finalister i årets tävling hade fokus på transportlösningar: ett gruvfordon från sydafrikanska Fermel, en mobilkran från italienska JMG Cranes och en stötfångare till släpvagnar från amerikanska Wabash National.

Kiruna Wagons Helix Dumper är ett malmvagnssystem för järnvägstransporter och lossning av mineral. Med avancerat höghållfast och slitstarkt stål har Kiruna Wagon kunnat göra lätta vagnar och en stationär korgvändande terminal för rullande lossning. Helix Dumper kan lossa 25 000 ton i timmen, vilket är dubbelt så snabbt som andra system.

Jämfört med andra system kostar ett komplett Helix avlastningssystem en sjundedel av vad en rotationsvagn kostar. Helix utnyttjar delar av malmens lägesenergi för att skjuta vagnen framåt under avlastningen. Det innebär att ingen extra energi krävs för att lossa. Dessutom dammar lossningen mindre och blir tystare.

Publicerad torsdag, 18 maj 2017 08:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien