L

Catena bildar bolag för citylogistik

– Leveranser och avfalls- samt returhantering, sker i symbios, säger Catenas vd Benny Thögersen.
– Leveranser och avfalls- samt returhantering, sker i symbios, säger Catenas vd Benny Thögersen.
(Bild: Mats Udikas)

Catena, Fabege, Ragn-Sells och Servistik har bildat ett till lika delar ägt bolag, Urban Services i Solna AB. Med start i Arenastaden kommer företaget erbjuda sina tjänster åt främst fastighetsägare, hyresgäster samt bygg- och anläggningsföretag.

Det nya bolaget ska skapa en gemensam citylogistik för alla inkommande och utgående transporter i Arenastaden och införa systemet i flera områden efter hand. I Arenastaden finns nästan 100 000 kvm butiker, 4 000 boende och 30 000 arbetsplatser med över en miljon besökare per månad. Målet är att minska dagens transporter, drygt tusen per vecka, med 70 procent till år 2021.

– Urban Services skapar ett fossilfritt transportnät där leveranser och avfalls- samt returhantering i stadsdelen sker i symbios, säger Catenas vd Benny Thögersen.

– Vi har redan ett naturligt gränssnitt in till fastigheterna, typiska facility management tjänster. Sedan kan situationer uppstå när till exempel möbler levereras och gästen vill ha hjälp att ställa allt på plats. Då är vi inte dummare än att vi säger att absolut kan vi tänka oss det.

– Vi ser Urban Services som ett öppet initiativ. Olika parter kan gå in och ut beroende på var man är någonstans i tjänstekedjan, fortsätter Benny Thögersen.

Vilka är då de nya tjänsterna till hyresgästerna och hur ska ni tjäna pengar?

– Vi har en tanke och en modell som vi inte delar med oss av i detta läge. Vi väljer att hålla intäktssidan för oss själva.

Fabege är den största fastighetsägaren i Arenastaden. Catena äger logistikanläggningar i storstadsregionerna i Skandinavien. Servistik erbjuder logistiklösningar åt bygg- och industribranschen. Ragn-Sells är ett återvinningsföretag med fokus på hållbarhet genom återanvändning av material- och avfall.

Mats Thorén

Publicerad torsdag, 11 maj 2017 10:05

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien