L

Blockkedjan säkrar informationen i logistikflödet

Blockskedjetekniken används för att säkra informationsflödet kring en transport.
Blockskedjetekniken används för att säkra informationsflödet kring en transport.
(Bild: Maersk)

Maersk har i samarbete med IBM börjat använda blockkedjeteknik för att hantera digital information om containerflödet. Tekniken som tidigare främst varit känd för kryptovalutan Bitcoin har börjat användas för logistiktillämpningar.

Många aktörer utvecklar logistiklösningar som bygger på blockkedjeteknik. Tekniken kan användas för att ge information både om varornas ursprung och själva godstransporterna.

I Transportnytt 4-2017 presenterar Henrik Sternberg forskare vid Lunds Universitet några av möjligheterna för blockkedjetekniken och ger några exempel på några av de utvecklingsprojekt inom området som pågår i världen.

Tidningen kan beställas från Transportnytts prenumerationsavdelning eller läsas digitalt genom vår partner Buyandread.

Ett givet användningsområde är att säkra informationen i ett flöde där många aktörer är inblandade. Det kan till exempel handla om att förhindra förfalskning av ursprungsinformation för varor som är tillverkade på ett miljömassigt och socialt hållbart sätt.

Blockkedjan kan också användas för att integrera många aktörer i en leveranskedja på ett effektivt sätt. Maersks och IBM:s lösnign bygger på en privat blockkedja där bara aktörerna i kedjan har tillgång till informationen. Det kan handla om fraktdokument och digitala tullstämplar som skrivs in i blockkedjan och på så vis blir synliga för alla aktörer.

Publicerad måndag, 08 maj 2017 15:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien