L

– Plast är bättre för miljön än trä i returpallar

Returpallen av plast är mer miljövänlig än träpallen, hävdar Svenska retursystem. På bilden är plastpallen lastad med SRS-returlådor.
Returpallen av plast är mer miljövänlig än träpallen, hävdar Svenska retursystem. På bilden är plastpallen lastad med SRS-returlådor.
(Bild: Svenska retursystem)

En ny rapport från Svenska Retursystem visar att en returpall har 61 procent lägre koldioxidutsläpp än en motsvarande träpall.

 

– Resultatet utmanar den rådande sanningen om att förnybara råvaror alltid är ett bättre val för miljön, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem. Livscykelanalyserna visar att pallar tillverkade i slitstark plast som kan användas om och om igen under många år är bättre för miljön än pallar av trä som eldas upp efter att de använts ett fåtal gånger.

Att returpallen är bättre för miljön beror framför allt på att den har en betydligt längre livslängd, att den kan repareras och att den återvinns när den är helt uttjänt. En returpall har en beräknad livslängd på 15 år, jämfört med en träpall som håller i 1-2 år. Returpallen väger också 10 kg mindre än träpallen, vilket ger en lägre bränsleförbrukning vid transport.

Livscykelanalyserna för returpallen (Helpall grå) och för EUR-pallen är framtagna av mastersstudenter från civilingenjörsprogrammet energi-miljö-management på Linköpings Universitet och har verifierats av RISE, Research Institutes of Sweden.

Publicerad onsdag, 29 mars 2017 21:45

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien