L

Framtidsföretag gavs 400 sekunder var

Sendifys Fredrik Edeland, på scenen hörde till entreprenörerna som fick dra sina 400-sekunderspitchar inför Sophia Johansson, Linnea Lindau och Klementina Österberg.
Sendifys Fredrik Edeland, på scenen hörde till entreprenörerna som fick dra sina 400-sekunderspitchar inför Sophia Johansson, Linnea Lindau och Klementina Österberg.

Fem nystartade företag fick möta verkliga investerares omdömen i en serie snabbträffar – inför publik – i logistikmässans konferensdel på torsdagen. Lastcyklar och förutsägelser om järnvägsfel hörde till affärerna under luppen.

Med 20 skärmbilder à 20 sekunder fick vart och ett av de fem nystartsföretagen visa upp sig för publik och investerarföreträdare. I investerarpanelen, som till skillnad från publiken fick ställa följdfrågor, satt Sophia Johansson från Almi Invest, Linnea Lindau från Chalmers Ventures, samt Klementina Österberg från GU Ventures. TV-serien Draknästet framstod självklart som närliggande inspiration för upplägget.

Sendify, med grundaren Fredrik Edeland, kan beskrivas som en nätbaserad speditör, som bland annat möjliggör för e-handlare att erbjuda sina slutkunder en bredd av transportalternativ på lättöverskådliga sätt. Transportnytt skrev om företaget för snart ett år sedan.

Velove, grundat av Johan Erlandsson, bygger elmotorstödda cyklar för billiga och snabba transporter i stadskärnor. En egen särskild storstadscontainer är del av konceptet.

LUP Technologies hjälper industriföretag och andra flitigt lastbilsbesökta anläggningsägare att identifiera olycksrisker och försöka undvika dem genom strukturerad information på webben. Sidan där, som chaufförer hänvisas till inför sina besök, kan nås via en kort sifferkod som företaget refererar till som LUP-nummer. Transportnytt har tidigare skrivit om företaget här.

D-Rail samlar in stora mängder data från tåg för att hitta trender som tyder på att signalfel kan väntas. Signalstyrkan i den räl som används för tågens kommunikation är en av de viktiga faktorerna att mäta. I Sverige är Trafikverket en tänkbar storkund, men den potentiella marknaden är global.

Motus Weighing har utvecklat en lastbilsvåg som lastbilen inte behöver stå på i sin helhet, utan som fordonet kan passera axel för axel – ändå med exakt viktuppgift. Dynamisk vägning är termen, och till fördelarna ska höra minskade investeringskostnader för vågägaren och kapacitet för ett större fordonsflöde, med kortare köer som effekt.

Motus Weighing hörde till dem som uttryckligen beskrev ett kapitalbehov, medan Sendify och LUP Technologies flaggade för rundor i vinter.

Alexander Kristofersson

Publicerad torsdag, 17 november 2016 15:08

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien