L

Full koll på 3PL-utbudet

Den svenska tredjepartslogistiken växer. Bilden togs vintern 2015 vid Aditro Logistics då helt nyinvigda lager i Borås.
Den svenska tredjepartslogistiken växer. Bilden togs vintern 2015 vid Aditro Logistics då helt nyinvigda lager i Borås.
(Bild: Alexander Kristofersson)

Allt fler varuägare, inte minst e-handlare, lägger lagret hos tredjepartslogistiker, ”3PL”. Transportnytts översikt visar att specialisterna på området växte 6 procent förra året. Vår topplista i nr 8-2016 rymmer 47 svenska bolag med omsättning över 10 miljoner kronor.

Med över en miljard kronor var i omsättning är Postnord Logistics TPL och DHL Exel Supply Chain de i särklass största svenska bolagen som är inriktade på tredjepartslogistik – att erbjuda plats och hantering i sitt lager för externa varuägare. Med tillväxt på 10 respektive 8 procent under 2015 drog de dessutom ifrån sina konkurrenter något.

I Transportnytt nr 8-2016 listar vi de 47 svenska aktiebolag som i vår genomgång framstått som huvudsakligen inriktade på tredjepartslagerverksamhet, och som under 2015 omsatte över 10 miljoner kronor. Vi listar dem efter deras omsättning, med uppgifter om varje bolags tillväxt i fjol samt lönsamheten för de tre senaste åren i genomsnitt.

I en separat lista finns ytterligare bolag som har omfattande sådan verksamhet, men där storleken är svårare att mäta eftersom bolagen i huvudsak lever på annat – vanligtvis spedition.

På åsiktsplats i samma nummer tipsar Jonas Berggren, som driver tredjepartslogistikern E-logistik, om hur du undviker fiasko när du upphandlar 3PL-tjänster och lägger ut ditt lager. Sammantaget lär detta nummer av Transportnytt följaktligen ge den bästa överblick som går att få för den som kanske överväger att gå från egen lagerhantering till köpt.

Transportnytt 8-2016 kan beställas från vår prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning.

Publicerad onsdag, 26 oktober 2016 10:24

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien