L

Tung eltruck först ut från Merlinum i Ljungby

Eltrucken på åtta ton har varit på turné hos möjliga kunder, bland annat i Norge.
Eltrucken på åtta ton har varit på turné hos möjliga kunder, bland annat i Norge.
(Bild: Merlinum Forklift)

Nystartade Merlinum Forklift i Ljungby har visat sin första truck – en eldriven åttatons motviktare. Sex konstruktörer med tidigare erfarenhet från Kalmar-Cargotec och Svetruck har utvecklat. I bakgrunden finns Sture Andersson, en av tre legendariska bröder i Ljungbys truckindustri. Brubakken ansvarar för försäljning och service i Sverige och Norge.

Ett nytt kapitel i berättelsen om truckriket kring Ljungby håller på att skrivas i och med starten av Merlinum Forklift. Svetrucks grundare Sture Andersson som köptes ut från företaget av brodern Holger för tre år sedan, har startat ett nytt bolag.

Sönerna Martin och Daniel Andersson är aktiva i Merlinum. En kvartett konstruktörer och eftermarknadsspecialister från Kalmar-Cargotec ingår också i kärntruppen. Det är Mattias Karlsson, Martin Kraft, Carl-Olof Eckerbom och Andreas Berglund. Första produkterna från Merlinum är en serie elektriska motviktare med kapacitet på sex till tio ton med modellnamn EA6-9.

– Vi ser att det finns ett behov på marknaden för elektriska maskiner. Det är nog också lättare att inleda en verksamhet genom att tillverka eltruckar, med tanke på de hårdnande avgasreglerna för diesel, säger Carl-Olof Eckerbom som är talesperson på företaget.

Han håller öppet för att det i framtiden kan komma dieseldrivna Merlinum:
– Vi har många idéer på kommande produkter. Genomtänkt ergonomi är en viktig egenskap, det betyder bland annat en rymlig hytt och god sikt för föraren.

En funktion som man är hittills är ensam om i truckbranschen är att vinklarna på pedalerna är elektriskt ställbara. Det innebär att föraren har fler möjligheter att välja sittställning. Hytten är utrustad en nio tums pekskärm och har generöst med upplysta fack och förvaringsutrymmen. Rattstam och spakpanel är ställbara. Hytten är tippbar mot sidan, vilket innebär enklare åtkomst vid service.

Carl-Olof Eckerbom vill inte peka ut några speciella branscher som man siktar på med den nya truckfamiljen. Men trä-, papper- och stålindustrin är några målgrupper. Under utvecklingen har en panel med truckanvändare haft möjlighet att ge sina synpunkter.

Den första demotrucken är en åttatonnare med blysyrabatterier på 80V/1680 Ah. Det räcker ett skift vid normal körning. Litiumjonbatterier är tillval och gör det möjligt att pausladda. Trucken har varit på turné och visats upp för möjliga kunder. Delarna kommer från lokala underleverantörer. Själva monteringen sker i Merlinums regi.

Bröderna Holger och Sture Andersson med familjer ägde tidigare Svetruck tillsammans. Det anses som ett av Sveriges lönsammaste verkstadsföretag. Sture Andersson var vd på Svetruck när han lämnade företaget och dess styrelse 2013.

Bröderna har varit aktiva i Ljungbys näringsliv sedan 1960- och 1970-talen. Holger Andersson grundade Ljungbytruck med storebrodern Rune Andersson (grundade senare Ljungby Maskin). Ljungbytruck köptes så småningom av Kalmar Verkstad. Sture Andersson startade därefter Svetruck tillsammans med Holger Andersson.

Mats Udikas

Publicerad onsdag, 12 oktober 2016 23:14

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien