L

Till våren kommer 74-tonsbilarna

Infrastrukturminister Anna Johansson rullar 74-tonsbilarna till lagrådet, med sikte på att få dem i trafik i mars.
Infrastrukturminister Anna Johansson rullar 74-tonsbilarna till lagrådet, med sikte på att få dem i trafik i mars.
(Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

I en lagrådsremiss sätter regeringen nu datumet för möjligheten att börja köra lastbilsekipage på 74 ton, att jämföra med dagens maxvikt på 64 ton.

Tekniskt sett är det inte bilen som regleras om, utan vägen. Den 1 mars 2017 införs en ny så kallad bärighetsklass, kallad BK4, vid sidan av de tre befintliga i lagen om vägtrafikdefinitioner.

I den nationella infrastrukturplanen för 2014 till 2025 finns sedan tidigare 2,2 miljarder kronor avsatta för bärighetsökning till 74 ton på ett utpekat vägnät. Utöver investeringen kan det fordras upp till 120 miljoner kronor per år i tillkomna underhållskostnader, enligt Trafikverkets beräkningar. På kommunala vägar blir det upp till kommunerna att klassa om vägarna till BK4 efter sitt eget tycke.

Skogsindustriernas transportdirektör Karolina Boholm hör till dem som välkomnar beskedet, men framhåller i en kommentar att det nu är viktigt att nätet av BK4-vägar blir tillräckligt stort för att det ska löna sig att investera i de större bilarna. Som exempel framhåller hon Finland, där transporter på upp till 76 ton varit tillåtna sedan 2013.

– Där tillät man de tunga transporterna på alla vägar och lagade dem först när det uppstod skador. Det har fungerat alldeles utmärkt, säger hon i ett pressmeddelande från Skogsindustrierna.

Transportnytt har skrivit mycket om vikt- och längdfrågan kring lastbilstransporter tidigare, bland annat om det motstånd mot tunga transporter som är starkt inom vissa EU-länder, såsom Österrike.

Publicerad tisdag, 04 oktober 2016 16:01

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien