L

Göteborg gläds åt minskat svavelutsläpp

Omtvistat direktiv ger Göteborgsborna renare luft.
Omtvistat direktiv ger Göteborgsborna renare luft.
(Bild: Göteborgs hamn)

Luftkvaliteten i Göteborgsområdet har förbättrats kraftigt genom sjöfartens svaveldirektiv, som togs i bruk i januari 2015. Fartygens svaveldioxidutsläpp minskade med över 70 procent, och partikelutsläppen med 50 procent.

– Det här är väldigt positivt, både för miljön och människors hälsa, säger Göteborgs hamns vd Magnus Kårestedt i ett pressmeddelande.

– Svavelutsläpp är sjöfartens stora problem globalt och det här visar att direktivet verkligen gjort skillnad i vårt närområde.

Sjöfartens årliga svaveldioxidutsläpp i Göteborgsområdet minskade mellan 2014 och 2015 – det vill säga från före till efter direktivets införande – från 330 ton till 91 ton, enligt beräkningar från IVL Svenska miljöinstitutet. Partikelutsläppen halverades från 22 ton till 11 ton.

Magnus Kårestedt beklagar att de lägre gränsvärdena inte har införts globalt, något som både hade gynnat miljön och varit till mindre nackdel för svenska företag i den internationella konkurrensen. Inför att gränsvärdena om knappt fyra år sänks något även i resten av Europa så hoppas han att norra Europa ändå ska ha ett försprång. Göteborgs hamn har infört miljörabatter för fartyg, tankningsmöjligheter för LNG och metanol samt pipeline för lågsvavligt bränsle. För att mäta fartygens utsläpp har så kallad sniffer installerats i ytterhamnarna, enligt hamnen.

Publicerad onsdag, 20 april 2016 14:15

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien