L

Catena vill svälja jämstora Tribona

För 115 miljoner kronor har Catena köpt Acrinovas fastighet i Ängelholm där Logent driver lagerverksamheten åt e-handelsföretaget Boozt.com. I en annan del av staden tog Catena över en 60-procentig ägarandel i den mark som är tänkt att bli e-handelscentrum.
För 115 miljoner kronor har Catena köpt Acrinovas fastighet i Ängelholm där Logent driver lagerverksamheten åt e-handelsföretaget Boozt.com. I en annan del av staden tog Catena över en 60-procentig ägarandel i den mark som är tänkt att bli e-handelscentrum.
(Bild: Acrinova)

Ute i landets logistikområden såväl som på börsgolvet har lagerfastighetsföretaget Catena visat sig vara i förvärvstagen det senaste halvåret. Om ett liggande bud på alla aktier i konkurrenten Tribona godkänns i december formas en hyresvärd med 1,5 miljoner kvadratmeter lageryta, och totalt fastighetsvärde på 10 miljarder kronor.

En snabb titt på fastighetsförvärven enligt Catenas pressmeddelanden sedan i juni ger summor på 75 000 kvadratmeter ny lageryta, med fastighetsvärde på totalt 400 miljoner kronor. Men om Catenas aktuella bud på ungefär jämstora Tribona går igenom tillkommer ytterligare omkring tio gånger så mycket.

En sammanslagen verksamhet är tänkt att gå under Catenas namn, och skulle omfatta totalt 83 fastigheter.

– Vi blir ett av de största bolagen på marknaden, och det som är mest renodlat mot logistiken. Det är viktigt att skapa en stor aktör som kan ligga i framkant – som har kapaciteten att förutse även vad kunderna kan efterfråga framöver, säger Catenas ekonomichef Peter Andersson till Transportnytt.

Han framhåller i det sammanhanget att förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd har blivit ledamot av styrelsen.

– Vi ser påverkan av e-handeln, befolkningstillväxt ... Ett större bolag klarar att hantera den typen av frågor. Och oavsett var man befinner sig i landet ska vi kunna följa kunden. Om kunden behöver nya lokaler så har vi marktillgångar, kontakter med kommuner och så vidare.

Tribona har en större fastighet i Danmark men annars är de två företagens gemensamma bestånd i princip helsvenskt. Ändå är Catenas ambition att lagren ska svara mot många företags behov av centrallagerlösningar för distribution över Norden.

– Vi har formulerat det som att vi följer godsflödet i Skandinavien, säger Peter Andersson.

De förvärv för 400 miljoner kronor som Catena har gjort det senaste halvåret har gällt fastigheter i Jönköping, Borås, Ängelholm och Växjö. 125 miljoner kronor omfattar förvärv i Ängelholm, från Acrinova, av fastigheter tänkta att delvis ligga till grund för ett e-handelscentrum. Det projektet skrev Transportnytt om tidigare i år, och i huvudsak ligger verksamhetsplanerna fast, med entreprenören Göran Månsson kvar som delägare.

Alexander Kristofersson

 

Publicerad onsdag, 18 november 2015 23:54

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien