L

Swedol låter sitt Autostore växa

Swedols Autostoreanläggning vid företagets logistikcentrum i Örebro – snart med 10 robotar och 9 300 lådor till.
Swedols Autostoreanläggning vid företagets logistikcentrum i Örebro – snart med 10 robotar och 9 300 lådor till.
(Foto: Alexander Kristofersson)

Swedol bygger ut sitt Autostorelager med omkring 50 procent. Det är 9 300 lådor och 10 robotar som nu tillkommer vid varuhuskedjans logistikcentrum i Örebro – en investering på 11 miljoner kronor.

Efter utvidgningen omfattar systemet totalt cirka 28 000 lådor, hanterade av 27 robotar. I och med expansionen fördubblas också antalet portar, det vill säga antalet arbetsstationer för plockarna som får varorna till sig ur systemet, från fem till tio.

– Det är ingen riskfylld investering för oss. Systemet har funkat väldigt bra hos oss, säger Swedols vd Clein Johansson Ullenvik till Transportnytt.

Han beskriver det som att Autostoresystemet i sitt utvidgade skick kommer att användas på i princip samma sätt som tidigare.

– Det finns företag som använder det för mycket större och tyngre saker, och man skulle kunna tänka sig det, men vi har så gott om varor ändå att ta av i nästa plockzon. Det här kommer att frigöra utrymme där och öka kapaciteten.

Lådorna i Swedols Autostoreinstallation är invändigt 60 centimeter långa och 40 centimeter breda. Höjden är 33 centimeter. De står staplade i ett kompakt tredimensionellt rutnät av skenor, på cirka 500 kvadratmeter (före utvidgningen) och till 6 meters höjd. Ovanpå den översta nivån kör robotarna, som hissar upp eftersökta lådor och kör dem till plockarnas arbetsstationer.

I nr 6-2013 beskrev Transportnytt i detalj hur Swedol tog sitt nya logistikcentrum i Örebro, med dess stora Autostoreanläggning, i bruk sommaren 2012. Tidningen kan beställas från Transportnytts prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning.

Alexander Kristofersson

Publicerad onsdag, 18 februari 2015 15:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien