L

Rusta satsar på automatiskt höglager

Inflyttningen i Rustas nya centrallager utanför Norrköping är planerad till efter sommaren 2015.
Inflyttningen i Rustas nya centrallager utanför Norrköping är planerad till efter sommaren 2015.
(Bild: Rusta)

Rusta börjar flytta in i sitt nya stora centrallager på 63 700 kvm i Norrköping efter sommaren nästa år. Swisslog kommer att bygga ett automatiskt kranlager för pall i anläggningen. Det kommer att användas för säsongsvaror.

Rustas nya centrallager som växer fram på Malmölandet norr om Norrköping. Anläggningen får en yta på 63 700 kvm och kommer ha plats för gott och väl 150 000 pallar. Idag använder Rusta flera olika distributionsanläggningar, plocklager. Huvudanläggningarna finns idag i Landsbro utanför Vetlanda och i Nässjö. Dessutom har man ytterligare ett tiotal buffertlager på annat håll.

 – Genom att samla allt till en plats så kommer vi att förenkla logistiken och dessutom minska de interna transporterna som idag är ganska omfattande, säger Magnus Hallin, logistikchef på Rusta. Inflyttningen sker etappvis. Efter sommaren flyttas Landsbrolagret till Norrköping. Under 2016 sker flytten av Nässjölagret.

Rusta äger själv anläggnignen och bygger också i egen regi genom delad entreprenad.

Swisslog kommer att installera ett 32 meter högt automatlager med nio kranar och plats för närmare 64 000 pallar. Golvytan i höglagerdelen är 7 700 kvm. I lösningen ingår också en skyttel för palltransport och ett 20-tal rännor för pallplock.

– Höglagret kommer att fungera som en säsongsbuffert för sommar och vinter, säger Magnus Hallin. Tre eller fyra tolvmeters hissautomater för reservdelar och lågfrekvent småplock är också planerade. Än är det inte klart vem som blir leverantör. I övrigt drivs centrallagret som ett manuellt trucklager med plats för omkring 80 000 pallar.

Vid sidan av pallställen kommer det att finnas stora ytor för fristapling. Det behövs för att lagra skrymmande varor. I anläggningen finns också ett entresolplan på 6 700 kvm.

På trucksidan räknar Magnus Hallin med att det kommer att finnas omkring ett 80-tal plocktruckar för nivå 1 och 2. Dessutom behövs ett 30-tal skjutstativtruckar och 5-10 stycken motviktare, samt en batteribytesstation. Inte heller här är det ännu avgjort vem som blir leverantör. Men sedan tidigare har Rusta ett rentalavtal med Toyota. Även för pallställen pågår upphandlingen.

Uppskattningsvis kommer bemanningen att vara omkring 250 personer i två-skift i slutet av 2016. Som lagerhanteringssystem, WMS, används Epix som kommer från Noventus. Swisslogs programvara styr kranlagret och är kopplat till Epics. Affärssystemet kommer från IFS. Rusta har närmare ett 80-tal butiker i Sverige och Norge. 10-15 nya butiker öppnar varje år.

Mats Udikas

Publicerad onsdag, 10 december 2014 14:46

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien