Zalandos paket hämtas ut hos grannen

E-handlaren Zalando gör nu försök med att låta privatpersoner ta hand om utlämningen av paket. (Bild: Zalando) E-handlaren Zalando gör nu försök med att låta privatpersoner ta hand om utlämningen av paket. (Bild: Zalando)

Näthandeln Zalando gör försök med att göra paketleveranser från utlämningsställen som drivs av privatpersoner.

Sedan i juni har 28 personer drivit privata paketutlämningsställen åt Zalando och den europeiska e-handlaren tänker utöka antalet till 50, säger Nathalie Fältlöv på Zalandos Corporate Communications:

­– Som ett resultat av det här testet förväntar vi oss att vi har hittat ett mycket kundcentrerat och skalbart koncept som vi kan fortsätta utveckla och till och replikera på andra marknader. När pilottestet är klart i slutet av oktober kommer vi göra utförliga utvärderingar, innan vi beslutar oss för hur vi går vidare och på vilka marknader.

Zalandos kunder i Danmark har fått pröva Din Nabo, som den nya leveranstjänsten kallas där. När de efter en tid intervjuades menade de att den viktigaste faktorn för att använda tjänsten är att den har en lämplig och bekväm plats som ligger i närheten av hemmet eller arbetet.

Vidare svarade 72 procent av de danska kunderna att de högst troligen kommer att använda hämtställen drivna av privatpersoner i framtiden, eftersom de anser dem vara miljövänligare. Av testkunderna svarade 95 procent att de fick utmärkt service.

Bland dem som anmäler sig till att bli en Din Nabo är drivkrafterna främst hållbarhet och social interaktion med lokalsamhället. Att tjäna lite extra pengar uppgavs också som en drivkraft, hur mycket beror på hur många paket som hanteras.

Zalando drar slutsatsen att konceptet kommer att fungera ännu bättre på landsbygden där butikerna är färre och öppettiderna kortare.

Publicerad 2019-09-26 11:48

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts