XPO köper 5 000 hyllkörande robotar

5 000 indiska robotar från Greyorange intar XPO:s lager i Nordamerika och Europa. Det stora antalet är ändå bara en bråkdel av Amazons redan installerade enheter av det likartade systemet Kiva. (Bild: XPO Logistics) 5 000 indiska robotar från Greyorange intar XPO:s lager i Nordamerika och Europa. Det stora antalet är ändå bara en bråkdel av Amazons redan installerade enheter av det likartade systemet Kiva. (Bild: XPO Logistics)

USA-baserade transport- och lagerjätten XPO Logistics tänker installera 5 000 självkörande vagnar som ska hämta plockhyllorna till stillastående plockare på företagets lager i Europa och Nordamerika. Köpet tas inom ramen för en budget på 4 miljarder kronor för teknikinvesteringar i år.

Greyorange är namnet på det i grunden indiska företag som står för robotarna. Företaget har sedermera fått huvudkontor i Singapore, och börsintroducerats. XPO Logistics har ensam rätt att använda Greyoranges robotar i Nordamerika, Storbritannien och åtta andra europeiska länder.

Med sina självkörande vagnar som åker runt med de människohöga plockhyllorna, påminner Greyorange om systemet Kiva, som redan år 2012 förvärvades av Amazon och försvann från den öppna marknaden. Enligt medieuppgifter, exempelvis hos webbtidningen Quartz, hade Amazon självt över 100 000 Kivarobotar i bruk hösten 2017, under snabb tillväxt i antal.

I DB Schenkers lager för Kinnevikägda e-handelsföretaget Lekmer i Arlandastad, installerades år 2015 ett helt nytt system med samma idé från Swisslog, kallat Carrypick, med ett sextiotal robotar. Problem i verksamheten ledde i förlängningen till att Lekmer lämnade lagret 2017, men systemet rullar fortfarande, med andra kunders varor. 

XPO investerar i år 450 miljoner dollar – motsvarande 4,1 miljarder kronor – i teknik som ska ge förbättringar i logistiken, och kostnaden för Greyorange-robotarna ryms inom dem. Övriga teknikinvesteringar handlar bland mycket annat om programvara som sammanställer och rankar fraktalternativ, om en egen fraktbörs, och om integration med systemen för röstförståelse hos Google och Amazon.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2018-10-11 09:26

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts