”Vi har inga politiska band”

Yilports Sverigechef Eryn Dinyovszky vill göra klart att företagets agerande i Sverige grundar sig helt på affärsmässighet. (Artikeln är uppdaterad)

”Vi vill betona att Yildirimkoncernen är, och alltid har varit, ett opolitiskt företag, utan band till några politiska aktörer eller regeringsföreträdare. Yildirims tillväxt i hela världen baseras helt enkelt på djup expertis inom global handel, branschkunnande och stark finansiell förvaltning”, skriver Eryn Dinyovszky i ett uttalande efter publiceringen av DN:s granskning på onsdagen.

Hon är vd i bolaget Yilport Sweden Terminal Investments, som i sin tur äger Yilport Gävle Container Terminal.

Enligt hennes bakgrundsbeskrivning fick Yildirimkoncernen, som även driver industrier, upp ögonen för Sverige genom förvärvet av metallegeringsföretaget Vargön Alloys utanför Vänersborg. När koncernens hamnverksamhet Yilport skulle växa framstod möjligheterna kring Gävle hamn som intressanta utifrån dess viktiga roll för svensk industri.

Yilports förvärv av driften i Gävle Hamn genomfördes till fullo i samarbete med svensk bank. För Yilport Sverige är ryska VTB-gruppen helt enkelt inte relevant i sammanhanget, enligt Dinyovszky. VTB ingick i ett konsortium av banker som gav råd om Tertir-transaktionen i Portugal 2015, men VTB ingick inte på något sätt i den slutliga finansieringsupplägget uppger man från Yilports sida.

Eryn Dinyovszky beskriver Yilport som världens 10:e största hamnoperatör och 13:e största operatör av containerterminaler. Genom det är företaget ständigt i dialog med en mängd finansinstitutioner över världen. SEB nämns som en av de banker som backar upp det utbyggnadsprogram som planeras i Gävle.

E-mail:
Publicerad 2017-10-18 15:07 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!