Vätgasdriven lastbil som har premiär 2022

Tyska Quantron har utvecklat bland annat en eldriven  44-tons eldriven lastbil som ska förses med ett bränslecellspaket. Foto: Quantron Tyska Quantron har utvecklat bland annat en eldriven 44-tons eldriven lastbil som ska förses med ett bränslecellspaket. Foto: Quantron

Ett tyskt företag som bygger om transportbilar och tunga fordon till el- och vätgasdrift och ett kanadensiskt bolag som bygger bränsleceller jobbar tillsammans med att ta fram en vätgasdriven lastbil som snart har premiär.

Under andra halvåret 2022 ska tre tunga eldrivna lastbilsmodeller – där elen genereras av vätgas (bränsleceller) – lanseras på världsmarknaden. Lastbilarna som ska lanseras är en 7,5 tons distributionsbil, en 44-tons lastbil och en sopbil. Det rapporterar norska branschtidningen Moderne Transport.

Bakom lanseringen står det tyska företaget Quantron och kanadensiska Ballard Power Systems. Quantron har utvecklat själva lastbilarna och levererar själva drivlinan – elmotorn. Ballard Power Systems levererar bränslecellspaketen till lastbilarna.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-09-17 10:27

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021