Västsvensk hamn ökar hanteringen av stål

Halmstad hamn. Foto: Hallands Hamnar AB Halmstad hamn. Foto: Hallands Hamnar AB

En av hamnarna vid Västerhavet investerar i en ny hamnkran för att öka kapaciteten att hantera stålprodukter.

Det är Hallands Hamnar som investerar cirka 30 miljoner kronor i en ny kran i Halmstads hamn för att öka kapaciteten att hantera stålprodukter. Investeringen görs för att kunna möta en stark efterfrågan inom stålsegmentet.

– Med den nya kranen ökar vi lyftkapaciteten med 30 procent och kan snabba upp hanteringen av godset betydligt. Vikten på varje enhet stålråvara förväntas öka markant de kommande åren, vilket ställer nya krav på vår hantering. Den nya kranen ger en mer driftsäker hantering även i de högre viktklasserna, berättar Hallands Hamnars vd Björn Alvengrip.

Kranen, som ska levereras från finska tillverkaren Mantsinen, är en dieselhydraulisk vikarmskran och kan lyfta upp till 50 ton och kommer att köras på syntetiskt bränsle. Den nya kranen kommer att kunna nyttjas i både styckegods- och bulksegmentet. Leverans beräknas ske i augusti 2022.

Importen av stålråvara från Asien via Halmstad har ökat med cirka 60 procent det senaste året och framtiden för godsslaget ser enligt Hallands Hamnars ledning ljus ut.

Publicerad 2021-09-09 08:37 Uppdaterad torsdag, 09 september 2021 08:37

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021