Tyngre lyft i Uddevalla hamn med ny reachstacker

Lyft av torn till vindkraftverk i Uddevalla hamn med den nylevererade blå reachstackern. Foto: Uddevalla Hamn AB Lyft av torn till vindkraftverk i Uddevalla hamn med den nylevererade blå reachstackern. Foto: Uddevalla Hamn AB

Den levererades i början av sommaren och blev därmed Uddevalla hamns fjärde reachstacker, och med en lyftkapacitet på 85 ton näst kraftfullast i stallet.

I början av juni levererade NC Nielsen en reachstacker med 85 tons lyftkapacitet till Uddevalla hamn. Maskinen används framförallt till projektlaster i hamnen på Sörvik och Piren, där den är ett komplement till hamnens andra tre Reachstackers. De övriga tre reachstackers i hamnen har en lyftkapacitet på 45, 50 respektive 100 ton.

Den nya reachstackern är en ombyggd Konecranes NCN 85T. Den har en egenvikt på 69,7 ton, är 11,1 meter lång, 4,1 meter bred och 4,6 meter hög. NC Nielsen har modifierat maskinen på flera punkter – den är förstärkt med bland annat en kraftigare bom, ökad motvikt och större lyftcylindrar och har levereras med en tyngdlyftskrok.

– Vår tyngdlyftskapacitet ökar avsevärt med vårt nytillskott, våra två största reachstackers kan nu lyfta hela 170 ton i tandemlyft. Tillsammans kommer dessa maskiner att innebära en ökad tillgänglighet och förbättrad service till våra kunder, sade Uddevalla Hamns vd Ulf Stenberg i en kommen tar till media i samband med leveransen av den nya reachstackern i somras.

Uddevalla hamns idag största reachstacker – en Konecranes NCN 100T med 100 tons lyftkapacitet – levererades även den av NC Nielsen. Nytillskottet innebar att Uddevalla hamn fick en reachstacker med dubbelt så stor lyftkapacitet som den dittills största reachstackern man då hade.

Uddevalla Hamn har kommit att utvecklas till är ett av Sveriges nav för mycket tungt projektgods. Till den tyngsta typen av projektgods hör delar till vindkraftverk. Andra vanliga typer av projektgods i Uddevalla hamn är husmoduler, papper, fordon, krommalm, magnesiumklorid och konstgödsel.

Under 2020 hanterade Uddevalla hamn cirka 70 kompletta vindkraftverk. Verken hanteras och fraktas på fartyg i delar på grund av sin tyngd och omfång. En tornsektion till ett enda vindkraftverk kan väga upp till 95 ton och en nacelle (generatorn i toppen) lika mycket.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-09-08 10:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021