Två av tre redo att byta bransch

5 000 svenskar i åldrarna 18-65 har har tillfrågats om deras arbete och arbetsliv. Foto: Adrian Sulyok / Unsplash 5 000 svenskar i åldrarna 18-65 har har tillfrågats om deras arbete och arbetsliv. Foto: Adrian Sulyok / Unsplash

Enligt en ny undersökning kan 67 procent av alla anställda inom transportsektorn tänka sig att byta bransch. Främsta orsaken till missnöjdhet med jobbet är bristande ledarskap.

Opinionsföretaget Demoskop har på uppdrag av utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia genomfört en nationell undersökning, där man tillfrågat över 5 000 svenskar i åldrarna 18-65 har om deras arbete och arbetsliv. 

Över genomsnittet
Av undersökningen framgår alltså att en majoritet (67 procent) inom sektorn ”transport, lager och logistik” kan tänka sig att byta bransch, vilket är över genomsnittet totalt sett (59 procent). 

Samtidigt har hälften (50 procent) inom samma bransch faktiskt funderat på att byta jobb det senaste året, vilket ligger i linje med rikssnittet där fem av tio kan tänka sig det.

Samtidigt som många inom transportsektorn kan tänka sig att byta branch svarade en majoritet (73 majoritet) att de faktiskt är nöjda med sitt jobb. 

Bristande ledarskap skapar missnöje
När det gäller orsaker som avgör om man är missnöjd med sitt jobb svarade de anställda inom transportbranschen att det främst handlar om bristande ledarskap (58 procent), arbetsuppgifter man inte trivs med (47 procent) och låg lön (37 procent).

Lönen är viktig även när det gäller faktorer som är viktigast med arbetet. 31 procent uppgav att en bra lön är viktigast med jobbet, följt av kollegor man trivs med (28 procent) och att jobbet känns utvecklade (25 procent).

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-15 08:53

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021

Cron Job Starts