Turkiska Yilport kan bli ägare av hamndriften i Gävle

(Foto: Gävle hamn) Till salu. (Foto: Gävle hamn) Till salu.

Kommunfullmäktige har godkänt att hamndriften i Gävle får läggas ut på något externt bolag, skriver Sjöfartstidningen. Turkiska Yilport, som redan är huvudägare av hamnens containerterminal, favorittippas.

Enligt det fattade fullmäktigebeslutet får en extern operatör ta över driften med avseende på maskinerna byggnaderna och bemanningen. Kommunen behåller marken och hamnens infrastruktur i sin ägo.

– Vi har gjort undersökningar och efterforskningar och kommit fram till att sjöfarten har stor utvecklingspotential i Gävle, säger Gävles socialdemokratiska kommunalråd Hans Wahlström, som är ordförande hamnen, till Sjöfartstidningen.

– Men det finns en tröskel för vad en kommunal hamn kan göra själv. Vi anser oss vara duktiga men tror att vi kan växa ännu mer om vi kan få en extern aktör att samarbeta med.

Enligt Gefle Dagblad är det främst turkiska Yilport Holding som är aktuellt i diskussionerna – det bolag som redan äger 80 procent av Gävle hamns containerterminal. Hans Wahlström uppger dock för Sjöfartstidningen att kommunen letar brett och inte har bestämt sig definitivt för att överlåta driften.

 

E-mail:
Publicerad 2015-03-27 16:54 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts