Truckutbildning blir en svensk exportprodukt

Det datoriserade utbildningspaketet Etruck har använts i Sverige under många år. Nu börjar användarna utanför landet också blir fler. (Illustration: MA-system Utbildning) Det datoriserade utbildningspaketet Etruck har använts i Sverige under många år. Nu börjar användarna utanför landet också blir fler. (Illustration: MA-system Utbildning)

Med brittiska partnern RTITB lanserar MA-System Utbildning programpaketet Etruck UK, en ny webb-baserad utbildning i trucksäkerhet och truckekonomi.

Poängen är att skära ner kostnaden för truckutbildning och samtidigt ge en mer individanpassad kurs, skriver MA-System Utbildning i ett pressmeddelande. Eleven kan använda Etruck när arbetsbelastningen är låg och utnyttja också kortare pass effektivt. Det ger bättre utbildning samtidigt som frånvaron minskar.

Etruck UK fungerar på dator, laptop eller surfplatta. Den nya generationen truckelever är redan van vid att studera på egna villkor och vill kunna göra sin utbildning när och var det passar dem. Efter genomförd Etrucksutbildning deltar eleverna i den praktiska delen av utbildningen.

Etruck UK är tillgängligt från och med nästa år. Genom RTITB kommer operatörer även i Irland, Indien och den arabiska halvön kunna använda Etruck UK.

– MA-system har helt klart internationellt fokus, säger Klas Turesson på företaget. Vi har arbetat i många år med Etruck i Sverige och med olika partners börjat arbeta även utomlands. Nu står Storbritannien på tur.

Sedan tidigare har MA-system ett samarbete med Toyota i Frankrike. Utbildning är inte helt lätt att standardisera, eftersom språk och kultur spelar stor roll och om den ska passar in i andra länders utbildningstradition är det mycket som måste stämma, förklarar Klas Turesson:

– Vi försöker vara väldigt lyhörda. Truckar fungerar på samma sätt överallt, däremot så kan inställningen till hur jag exempelvis ska sköta om mitt batteri skilja sig åt. Ofta är det praktiska skillnader som att du i vissa länder behöver handskar. Inom Europa har EU:s regelverk inneburit att skillnaderna inte är så stora mellan länderna.

Brittiska RTITB grundades 1965 och har sedan starten ordnat kurser för över 1 miljon truckelever. MA-system Utbildning med huvudkontor i Lund arrangerar kurser för instruktörer inom truck, lift, kran, fallskydd och ansvar.

Mats Thorén

Publicerad 2019-10-17 12:45

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!