Truck från kinesiska BYD deltar i Årets truck

(Bild: Ifoy Award) Så såg det ut när utmärkelsen (Bild: Ifoy Award) Så såg det ut när utmärkelsen "Årets truck 2015" delades ut.

Nomineringarna till Ifoy Award, Årets Truck, är nu klara. 13 truckar och lösningar för materialhantering tävlar om utmärkelsen. För första gången finns ett kinesiskt företag med i tävlingen, det är BYD med en motviktstruck. En svenskutvecklad truck finns också med, det är Toyota BT:s nya staplare Staxio SPE.

I I år utses Årets truck i fem kategorier. Det är moviktare, låglyftande lagertruckar, höglyftande lagertruckar, specialtruckar och systemlösningar-installationer hos kund.

Kinesiska BYD deltar med den trehjuliga motviktstrucken ECB18C. Unikt för trucken är batteriet baserat på litium-järnfosfat-teknik.

Amerikanska Crown tar med tre kandidater till Årets truck. Det är motviktstrucken C-5 och låglyftaren RT4020. Dessutom är företaget nominerat med sin installation på ett distributionscentrum i holländska kedjan Jumbo Supermarkten.

Jungheinrich deltar med tre kandidater, det är den höglyftande smalgångstrucken EKX516, ekipaget EZS 5100 - GTE 312 med dragtruck och vagnar samt specialtrucken EJQ byggd för hantering av järnvägshjul.

Still har också tre nomineringar. Det är staplaren EXV-SF 16i, orderplockaren CX-S 16 och en systemlösning installerad hos förpackningsföretaget Heuchemer Verpackung.

Toyota tar med sin nya staplare BT Staxio till Ifoy. Det är en svensk maskin, utvecklad och tillverkad på Mjölbyfabriken. Dessutom är företagets elektriska motviktare Traigo 48 nominerad till tävlingen.

Även SSI Schäfer deltar i Årets truck. Det är inget egentligt truckföretag, utan är stor leverantör av olika materialhanteringslösningar. SSI är nominerad med en autotruckinstallation hos Next Level, en tredjepartslogistiker inriktad på e-handel och mode.

Juryn som utser Årets truck består av 25 fackpressjournalister från Europa och andra delar av världen. Transportnytts testredaktör Theo Egberts har en nyckelroll i arbetet med utvärderingen och testningen av de nominerade truckarna. Ordförande för juryn är Anita Würmser. 31 maj, i samband med Cematmässan i Hannover, presenteras vinnarna. Mer information finns på www.ifoy.org.

Mats Udikas

Publicerad 2016-01-21 10:28

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!