Transportföretagen ställer sig bakom Fair Transport

Att köra hållbart handlar om såväl om miljö som schyssta arbetsvillkor och trafiksäkerhet. (Bild: Shutterstock/Jaroslav Pachy) Att köra hållbart handlar om såväl om miljö som schyssta arbetsvillkor och trafiksäkerhet. (Bild: Shutterstock/Jaroslav Pachy)

Transportföretagen inleder ett samarbete med Sveriges Åkeriföretag kring initiativet Fair Transport. Under våren öppnar de båda branschorganisationerna en ny webbplats där åkare öppet ska redovisa sin hållbarhetsrapportering.

Sveriges Åkeriföretag drog igång Fair Transport 2014. Nu nylanseras satsningen tillsammans med Transportföretagen. Enligt de båda organisationerna är orsaken att det ursprungliga ställningstagandet i Fair Transport behöver stärkas och kvalitetssäkras. Nu ska Fair Transport gå från att bara vara ett ställningstagande till ”ett styrkt åtagande”.

Fair Transport kommer att hjälpa transportköpare välja rätt och stärka seriösa, ansvarstagande åkeriföretag i en allt hårdare konkurrens.

– Det räcker inte längre att prata om hållbara transporter, nu måste vi börja agera, skriver de båda organisationerna i sin information om samarbetet.

Billiga transporter är sällan goda affärer, eftersom miljö, trafiksäkerhet och förarnas arbetsvillkor blir eftersatta när prisnivån sjunker. Med Fair Transport vill åkeribranschen ersätta priskonkurrens med kvalitetskonkurrens och göra Sverige världsledande i arbetet med hållbara transporter. Köper man en Fair Transport får kunden en tjänst utförd av ett företag som tar ansvar för sina medarbetare, för miljön och för trafiksäkerheten, är budskapet.

Detta mäts, sammanställs och redovisas öppet på webbplatsen fairtransport.se. Samtidigt ska det förenkla medlemsföretagens hållbarhetsrapportering och stärka deras varumärke.

De som vill fortsätta vara med i Fair Transport måste registrera sig på den nya webbplatsen. Efter registrering får företaget tillgång till den nya gröna loggan.

Publicerad 2019-04-03 14:45

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!