Transport överklagar dom mot utesluten lastbilsförare som är politiskt aktiv i SD

T.v – Mats Fredlund. T.h – Stockholms tingsrätt. Foto: Privat, Sveriges Domstolar T.v – Mats Fredlund. T.h – Stockholms tingsrätt. Foto: Privat, Sveriges Domstolar

Lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur Transportarbetareförbundet för att han har förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna. Han överklagade och fick nyligen rätt. Nu överklagar facket domen.

Efter att lastbilschauffören Mats Fredlund i riksdagsvalet 2018 valdes in i Kiruna kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna så uteslöts han som medlem i Transportarbetareförbundet, som tillsammans med Pappersarbetareförbundet är de förbund inom LO som inte tillåter att medlemmar samtidigt är aktiva i Sverigedemokraterna.

Nu överklagar Transport tingsrättsdomen. Förbundet skriver i ett pressmeddelande att stadgarna är tillräckligt tydliga för att kunna utesluta en person som inte arbetar för allas lika värde.

– Vi utesluter inte medlemmar på grund av vad de röstar på. Däremot menar vi att man inte aktivt kan ta på sig ett förtroendeuppdrag för en organisation som motverkar förbundets uppgift, säger Lars Mikaelsson förbundssekreterare på Transport i pressmeddelandet.

Mats Fredlund överklagade Transports uteslutning av honom till tingsrätten, som i början av mars gav honom rätt. Tingsrätten skrev i domen att Transport inte hade visat att beslutet att utesluta Mats Fredlund från förbundet haft stöd i förbundets stadgar.

LÄS ÄVEN: Tingsrätten gav Mats Fredlund rätt

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-03-24 09:01

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts