Tio anställda på XXL:s automatiserade lager

(Bild:XXL) Idag klarar 10 personer på XXLs nya centrallager att försörja de elva svenska butikerna. Lagerchefen Lars Lotherington i vit t-shirt. (Bild:XXL) Idag klarar 10 personer på XXLs nya centrallager att försörja de elva svenska butikerna. Lagerchefen Lars Lotherington i vit t-shirt.

Den norska sport- och friluftskedjan XXL har flyttat in i sin nya centrallager i Västra Pilängen i Örebro. Anläggningen är på 20000 kvm och kommer att användas till såväl butiksleveranser som e-handel. Automationssystemet Autostore är en vital del av lagret.

XXL:s nordiska logistikchef Geir Nielsen invigde företagets nya centrallager i slutet på oktober. Han framhävde den snabba etableringen – åtta månader från byggstart till igångkörning. Redan i oktober fick XXL:s butiker i Sverige alla sina leveranser från Örebro istället för det norska centrallagret utanför Oslo.

Den norska fastighetsföretaget Bulk Eiendom AS som specialiserat sig på lagerfastigheter är ägare och har tecknat ett 15-årigt kontrakt med XXL. Lagret är idag på 20 000 kvm men det går att bygga ut med ytterligare 40 000 kvm, i takt med att omsättningen växer.

Örebrolagret ska försörja XXL:s butiksnät i Sverige och Finland. Kedjan är just nu i snabb tillväxt. Idag har man elva butiker och räknar med att närmare fördubbla det antalet i en nära framtid.

En vital funktion är automatlagret Autostore med Element Logic som leverantör. Systemet var igång efter två månaders installationsarbete, vilket naturligtvis är en häpnadsväckande kort tid.

XXL använder samma automationslösning i sin norska anläggning. Anläggningen hanterar i dagsläget 40 000 backar med smågods. 25 mobila robotar hämtar fram backarna. Plock och pack sker manuellt vid nio operatörsplatser. Operatörsplatserna används även för inlagring och för e-handel.

Med den höga automationsgraden är det i dagsläget tillräckligt med tio personer på lagret inklusive lagerchefen Lars Lotherington. Örebrolagret kommer att utöka antalet anställda. I början av 2014 kommer man att vara omkring 20 stycken.

På lagret finns också konventionella pallställ för större varor som cyklar och skidor Constructor i Norge har levererat omkring 10 000 pallplatser i det 11 meter höga lagret. Ett tiotal truckar finns också på lagret, det är bland annat höglyftande plocktruckar, en skjutstativtruck, en motviktare och några låglyftare. Allt av märke Still, Truckcenter i Örebro har levererat. ITO är leverantör av pallbanor till och från det automatiserade lagret. Bring ansvarar för alla transporter till och från centrallagret.

Mats Udikas

 

Publicerad 2013-10-25 16:48

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov