Tesla vill låta ellastbil självköra i trafik

(Bild: Tesla) Tyngre fordon väntar för Teslas tillverkning.  (Bild: Tesla) Tyngre fordon väntar för Teslas tillverkning.

Elbilstillverkaren Tesla ansöker om tillstånd hos Nevadas och Kaliforniens myndigheter för att få släppa loss förarlösa lastbilar i konvojkörning på allmän väg. Detta enligt mail som uppges ha läckt ut till nyhetsbyrån Reuters. Den 28 september ska Tesla offentliggöra sin första lastbil.

I den epostdiskussion som Reuters har fått läsa säger sig Tesla närma sig prototyptester av självkörande dragbilar för fjärrtransporter. De är tänkta att röra sig i konvoj, efter en ledarbil. Korrespondensen ska ha skett mellan företaget och delstaten Nevadas trafikmyndighet DMV. Samtidigt uppger även Kaliforniens motsvarande myndighet att den för samtal med Tesla om självkörande lastbilar.

Förra året aviserade Teslas grundare och chef Elon Musk att företaget ska lansera en eldriven tung lastbil, och presentationen av den är utfäst till den 28 september. Många sätter stora frågetecken för kapaciteten och räckvidden hos ett elfordon. Elon Musk har utlovat att de som gör det kommer att bli förvånade, men utan att sätta siffror på bilens förmåga.

Vad gäller självkörandet så ligger Tesla relativt långt framme med sådan teknik i sina personbilar. Förra året ska Elon Musk dock ha sagt att han väntar sig att lastbilschaufförer kommer att behövas ännu i några år.

Publicerad 2017-08-16 15:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

08 jan
Transportforum
Linköping
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien
20 apr
Hannover Messe 2020
Hannover, Tyskland
19 aug