Swedol låter sitt Autostore växa

(Foto: Alexander Kristofersson) Swedols Autostoreanläggning vid företagets logistikcentrum i Örebro – snart med 10 robotar och 9 300 lådor till. (Foto: Alexander Kristofersson) Swedols Autostoreanläggning vid företagets logistikcentrum i Örebro – snart med 10 robotar och 9 300 lådor till.

Swedol bygger ut sitt Autostorelager med omkring 50 procent. Det är 9 300 lådor och 10 robotar som nu tillkommer vid varuhuskedjans logistikcentrum i Örebro – en investering på 11 miljoner kronor.

Efter utvidgningen omfattar systemet totalt cirka 28 000 lådor, hanterade av 27 robotar. I och med expansionen fördubblas också antalet portar, det vill säga antalet arbetsstationer för plockarna som får varorna till sig ur systemet, från fem till tio.

– Det är ingen riskfylld investering för oss. Systemet har funkat väldigt bra hos oss, säger Swedols vd Clein Johansson Ullenvik till Transportnytt.

Han beskriver det som att Autostoresystemet i sitt utvidgade skick kommer att användas på i princip samma sätt som tidigare.

– Det finns företag som använder det för mycket större och tyngre saker, och man skulle kunna tänka sig det, men vi har så gott om varor ändå att ta av i nästa plockzon. Det här kommer att frigöra utrymme där och öka kapaciteten.

Lådorna i Swedols Autostoreinstallation är invändigt 60 centimeter långa och 40 centimeter breda. Höjden är 33 centimeter. De står staplade i ett kompakt tredimensionellt rutnät av skenor, på cirka 500 kvadratmeter (före utvidgningen) och till 6 meters höjd. Ovanpå den översta nivån kör robotarna, som hissar upp eftersökta lådor och kör dem till plockarnas arbetsstationer.

I nr 6-2013 beskrev Transportnytt i detalj hur Swedol tog sitt nya logistikcentrum i Örebro, med dess stora Autostoreanläggning, i bruk sommaren 2012. Tidningen kan beställas från Transportnytts prenumerationsavdelning eller köpas som e-tidning.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2015-02-18 15:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov