Strejk gav stopp vid APM Terminals igen

På tisdagen den 17 maj kl 16 gick Hamnarbetarförbundets avdelning 4 ut i ännu en 24-timmarsstrejk vid containerterminalen i Göteborg, efter avbrutna medlingsförsök.

En övertidsblockad inleddes redan klockan 7 på tisdagsmorgonen, och skulle sedan fortsätta till åtta timmar efter att strejeken avslutas på onsdagseftermiddagen.

– Det är självklart mycket bekymmersamt och kommer främst att drabba våra kunder och ytterst den svenska exportindustrin, sa Henrik Kristensen, vd för APM Terminals, i ett pressmeddelande i samband med att strejken inleddes.

– Men när det inte ens går att få till en tidsbunden överenskommelse om fredsplikt i hamnen var det rätt att stranda medlingen.

Hamnfyran gav sin kommentar på sin Facebooksida:

– De centrala förhandlingarna mellan fackföreningen och APM Terminals går tyvärr baklänges. Arbetsgivarsidans sista bud idag var sämre än företagsledningens första bud i onsdags i förra veckan, skrev fackföreningen.

Arbetsgivarsidan är noga med att understryka att det handlar om medling på central nivå och att det inte är fråga om centrala förhandlingar. Den centrala medlingen inleddes under förra veckan och har nu avbrutits. Trots en inledningsvis god ton under samtalen som i princip pågått oavbrutet har inte parterna kunnat komma överens om skrivningar som hade kunnat avsluta konfliken, enligt arbetsgivarna. När medlingen återupptas är ännu inte bestämt.

– Det är naturligtvis ett hårt slag som knappast stärker våra långsiktiga möjligheter att uppfattas som en leveranssäker hamn. Men nu lägger vi medlingen åt sidan och inriktar arbetet på att försöka minska konsekvenserna för kunderna och på att informera de stora företagen om strejken med allt det innebär, kommenterar Henrik Kristensen.

Se också Exportkcontainrar stoppades i Göteborg

 

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2016-05-17 09:39 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!