Stor brist på lastbilschaufförer

De stora inflödena till chaufförsyrket kommer från gymnasieskolan och arbetsmarknadsutbildningen. Sead Alic på bilden är utbildningsansvarig på Schenker i Stockholm.  (Bild: Ryno Quantz/TYA) De stora inflödena till chaufförsyrket kommer från gymnasieskolan och arbetsmarknadsutbildningen. Sead Alic på bilden är utbildningsansvarig på Schenker i Stockholm. (Bild: Ryno Quantz/TYA)

Handeln och industrin larmar om att det saknas lastbilschaufförer. Det är under helger och kvällar som problemen uppges vara störst. Det närmaste halvåret finns ett rekryteringsbehov på flera tusen förare.

Behovet av att nyrekrytera lastbilschaufförer är mycket stort. Transportköpare inom industri och handel påverkas främst genom att det är svårt att få chaufförer under semestrar och helgperioder.

Flera stora transportköpare ger sin syn på chaufförsbristen i Transportnytt 2-2018. Tidningen har nyligen kommit ut och kan beställas från prenumerationsavdelningen eller hämtas digitalt från Buyandread. Några av företagen som kommenterar läget är Coop, Dagab, Lantmännen och Ahlsell.

Än så länge uteblir inte leveranserna, men däremot förekommer förseningar och företagen har stora utmaningar för att få ihop leveransplaneringen.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA), som står för en stor del av chaufförsutbildningen i landet bedömer att rekryteringsbehovet är 2900 chaufförer under det närmaste halvåret. Det motsvarar 5 procent av hela yrkeskåren.

Publicerad 2018-03-08 10:19:53

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

09 okt
Post-Expo 2018
Hamburg Messe, Hamburg
17 okt
BVL International Supply Chain Conference
Intercontinental och Pullman Berlin Schweizerhof, Berlin, Tyskland. 
24 okt
Supply Chain Innovation Summit
Chicago, Illinois, USA.
29 okt
3PL & Supply Chain Summit Europe
Hilton, Düsseldorf, Tyskland. 
05 nov
Logistik & Transport med Truck-SM
Svenska Mässan, Göteborg.