SSI Schäfer automatiserar hos Apotea

Apoteas är Sveriges största nätapotek och flyttade in i sitt nya lager förra året. (Bild: Apotea) Apoteas är Sveriges största nätapotek och flyttade in i sitt nya lager förra året. (Bild: Apotea)

Nätapoteket Apotea i Morgongåva automatiserar delar av plocket med en så kallad A-frame. SSI Schäfer levererar systemet som kommer att vara full drift mot slutet på året.

Apotea har sedan starten 2012 utvecklats till Sveriges största apotek på nätet. Förra året skickade Apotea 6 miljoner paket och företaget flyttade in i ett nybyggt logistikcenter i Morgongåva.

­– Vi räknar med 8 - 9 miljoner paket i år och att vi snart skickar fler paket än det bor människor i Sverige, säger Apoteas vd Pär Svärdson.

Mycket av orderhanteringen är än så länge manuell. Apotea har nu anlitat logistikleverantören SSI Schäfer och investerat i en automatisk plocklösning med en så kallad A-frame.

De så kallade A-frame-lösningarna är välkända. De används främst för mindre produkter, kontorsartiklar, läkemedel och kosmetika. En fördel med A-frame är att påfyllning och plockning är frikopplade från varandra. Påfyllningen sker vid lågbelastning och plockningen sedan helautomatiskt vid högbelastning.

Maskinen hos Apotea kommer att kunna hantera 1 500 olika produkter med en plockkapacitet på upp till 1 400 ordrar per timme. Utöver plockningen och tillhörande transportbana blir även delar av packningsprocessen helt automatiserad. Systemet kommer delvis vara på plats innan sommaren och i oktober 2019 är hela anläggningen klar.

– Jag vet inte om apoteksvaror är så speciellt ur e-handelssynpunkt. Vi har ofta höga krav på förvaringens temperatur, ljus, säkerhet med mera, säger Per Svärdson.

Annars är det mesta lika, oavsett vad man e-handlar med för varor, menar han och tillägger:

– De e-handelslösningar som jag skulle säga inte var så smarta är ofta sådana där man prioriterat fel när man automatiserat. Våra krav är mycket höga vad gäller att kunna möta förändringar i marknaden. Flexibiliteten är viktig för oss. Vi vill inte att produkter ska bli låsta av kapacitetsbrist. Men jag skulle göra samma prioriteringar om det gällde böcker.

För receptbelagda läkemedeldet finns en lång rad restriktioner, jämfört med receptfria. Men inte vad gäller den fysiska hanteringen, på vilken hylla de ligger eller står på, förklarar Per Svärdson.

– Så det har inte påverkat automationslösningen.

Apotea räknar med minskat totalt personalbehov, men att expansionen, med automationen, ger ett 50-tal nya jobb framöver.

– Om vi inte hade automatiserat och vuxit manuellt, kanske det blivit ännu fler jobb, tillägger Pär Svärdson. Men om vi inte arbetar effektivt så blir det å andra sidan inga nya jobb.

Mats Thorén

Publicerad 2019-05-02 09:37

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna