Snabb sorti för Grube ur Deutsche Bahn

(Bild: Deutsche Bahn) Deutsche Bahns vd Rüdiger Grube avgår efter konflikt med styrelsen. (Bild: Deutsche Bahn) Deutsche Bahns vd Rüdiger Grube avgår efter konflikt med styrelsen.

Deutsche Bahns vd Rüdiger Grube har sagt upp sig med omedelbar verkan. Uppsägningen sägs ha berott på en kontrovers kring Grubes kontrakt. Ett annat skäl kan ha varit skilda uppfattningar om DB:s framtidsplaner.

Rüdiger Grube ett kontrakt på tre år medan styrelsen erbjöd två år. Trots att Grube ska ha varit beredd att avstå från löneförhöjning fick han inte sin vilja igenom.

Olika bedömare menar att även andra skäl  ligger bakom avgågngen, till exempel skilda åsikter om DB:s framtidsplaner när det gäller avreglering och börnotering. I början av 2016 meddelade DB att företaget planerade en delprivatisering av dotterbolaget DB Schenker. Bakgrunden var DB:s behov av resurser för en kraftig upprustning av det tyska järnvägsnätet.

Järnvägsnätet har för övrigt börjat öppnas för konkurrens från andra aktörer. Tills vidare sker detta i liten skala, men möjligheten att en fullständig avreglering genomförs kan inte uteslutas. Förbundsregeringen har ännu inte tagit slutgiltig ställning. För övrigt kan Schenker komma att behöva mer kapital liksom möjlighet att utvecklas genom exempelvis storskaliga förvärv.

För tillfället finns en risk att Schenker försummas inom DB och inte kan anpassa sig till den globala marknaden som snabbt håller på att förändras. Rüdiger Grubes avgång är andra gången på kort tid som DB plötsligt mister sin vd med kort varsel. Hartmut Mehdorn lämnade posten 2013 i samband med en skandal där DB var utsatt för industrispionage. DB och DB Schenker är i stort behov av en ledning med en genomarbetad strategi.

Utnämningen av Grubes efterträdare blir betydelsefull för båda företagens framtid, är bedömningen från brittiska Transport Intelligence i en analys. Deutsche Bahns vd Rüdiger Grube avgår efter konflikt med styrelsen.

Publicerad 2017-02-08 22:59

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts