Skyttlar bäddar Stadiums e-lager för gäster

Öppet hus i Norrköping.  (Illustration: SSI Schäfer) Öppet hus i Norrköping. (Illustration: SSI Schäfer)

Ett skyttellager från SSI Schäfer, med plats för 74 000 lådor, ska inte bara göra Stadiums Postnorddrivna e-handelsanläggning i Norrköping mer effektiv. Den ska också göra det möjligt att erbjuda högautomatiserat plock för externa mindre e-handlare. 

– Lösningen tar bort tröskeln för mindre e-handlare för att gå in i automatiserad hantering. De kan dra nytta av automationens fördelar tidigare i sin tillväxtresa jämfört med att gå in med egen investering, säger Postnord TPL:s produktionschef Magnus Lindskog i ett likalydande pressmeddelande från tredjepartslogistikern Postnord TPL och systemleverantören SSI Schäfer.

Efter en ingående urvalsprocess under våren fastnade Postnord för skyttelsystemet Cuby från SSI Schäfer. Leveransen omfattar även packstationer, hyllor, transportörer samt ett lagerhanteringssystem för styrningen av det hela. Sex stycken skyttelgångar med vardera 100 meters längd och 10 meters höjd ger plats för 74 000 lådor.

För Stadium, som styrt valet av lösning från sin roll som bärande kund, handlar det om att effektivisera en befintlig, växande verksamhet.

– Med den utveckling av den digitala handeln som vi haft under flera år, och särskilt under det senaste året, har det varit helt nödvändigt för oss att hitta en effektivare logistiklösning, där vi går från manuell hantering till automation, säger Stadiums logistikchef Daniel Johansson enligt det nämnda pressmeddelandet.

Helt lär de nu inte försvinna, de små e-handlarnas trösklar gentemot den högautomatiserade lagerlogistiken. Framgångsrik utläggning av lagerdrift förutsätter gedigna förberedelser när det gäller IT-integrationen mellan lagret och e-butiken – något som riktigt små e-handlare kan ha svårt att kosta på sig. Dessutom kan e-handlaren behöva hitta en separat distribution för sofforna och annat som inte går in i ett lådlager som Postnords/Stadiums, och sådan komplexitet kan också vara lättare att hantera för handlare i lite större skala. Ändå innebär de nya tongångarna från Postnord TPL att det börjar växa fram en typ av 3PL-erbjudande som den svenska marknaden länge praktiskt taget har saknat. Detta trots att framför allt Amazon har bedrivit den i stor skala i många andra delar av världen.

Ett nordiskt företag som trots allt har talat om att erbjuda plats för små e-handlare i högautomatiserade lager är Komplett, vars planer vi återgav hösten 2016.

Alexander Kristofersson
Redaktör, e-handelslogistik

Publicerad 2018-09-06 13:10

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts