Schenker väntas börsnoteras 2018

(Bild: Claus Weber/DB) Schenker är på spåret mot börsnotering om två år, men med Deutsche Bahn kvar som huvudägare. (Bild: Claus Weber/DB) Schenker är på spåret mot börsnotering om två år, men med Deutsche Bahn kvar som huvudägare.

En del av aktierna i transport- och logistikjätten Schenker planeras att säljas till allmänheten i en introduktion på Frankfurtbörsen 2018, skriver Handelsblatt. Dagens ägare, det tyska statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn, vill få loss pengar för att hålla ned sina skulder men tänker ändå behålla styrande inflytande.

Idén om att börsintroducera Schenker presenterades redan sommaren 2015, men körde fast sedan ägaren, den tyska regeringen, insisterat på att inkomsterna skulle gå direkt till staten. Enligt en ny överenskommelse mellan regeringen och Deutsche Bahn får företaget behålla de medel som dras in, mot att företaget åter börjar betala väsentlig ägarutdelning, något som inte har skett på ett antal år. Enligt Handelsblatt ligger spåret nu klart för en börsintroduktion av Schenker 2018.

 

DB Schenker bedöms vara värt drygt 40 miljarder kronor, enligt nuvarande växelkurs. Helt statligt ägda Deutsche Bahn behöver stärka sina finanser efter ett katastrofalt 2015, som bland annat tyngdes av rekordstrejker i Tyskland, och behöver också ha råd med omfattande omstruktureringar i sin järnvägsverksamhet. Dilemmat är att Deutsche Bahn därför räknar med att behöva sälja andelar i två av de dotterverksamheter som går bäst och genererar mest pengar varje år: brittiska tågoperatören Arriva samt just Schenker.

I relation till hela Deutsche Bahn, som omsatte motsvarande 370 miljarder kronor under året som gick och som har växande skulder på idag 160 miljarder kronor, framstår fördelen av att sälja en del av Schenker kanske som begränsad. Det anses dock viktigt att Deutsche Bahn kan hålla ned sina skulder inför de kostsamma omstruktureringar som väntas.

Publicerad 2016-04-05 14:58

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!