Rumänien med ny huvudkandidat till transportkommissionär

Adina-Ioana Vălean är Rumäniens huvudkandidat till transportkommissionär. Hon frågas ut av EU-parlamentet 14 november. Adina-Ioana Vălean är Rumäniens huvudkandidat till transportkommissionär. Hon frågas ut av EU-parlamentet 14 november.

Rumänien siktar fortfarande på posten som EU:s transportkommissionär. Nu är det Adina-Ioana Vălean som är huvudkandidat. Hon är Europaparlamentariker, medlem i national-liberala partiet och tidigare matematiklärare.

Tillträdande ordföranden i EU-kommissionen Ursula von der Leyen har haft uppförsbacke med att bemanna sin kommission. Den skulle ha börjat fungera den 1 november, men har försenats av att parlamentet stoppade de ursprungliga kandidaterna från Frankrike, Ungern och Rumänien.

Rumänien siktar på att få posten som transportkommissionär i den nya kommissionen. Det har varit en långdragen kamp som började när landets tidigare regering föreslog socialdemokraten Rovana Plumb. Det tyckte Ursula von der Leyen var ett bra förslag, men Plumb avvisades av parlamentets juridiska utskott med hänvisning till personlig intressekonflikt.

Frankrikes och Ungerns representanter är klara, men Rumänien återstår. Rumänien fick ny regering i förra veckan, ledd av Ludovic Orban.

Den nya regeringen har fört fram två namn: Adina-Ioana Vălean och Siegfried Mureșan vilket gör att von der Leyen måste välja en av dem. Eftersom nomineringarna hittills har manlig övervikt betraktas hon som huvudkandidat.

51-åriga Vălean har suttit i Europaparlamentet sedan 2006, först som observatör och sedan Rumänien året efter blivit EU-land, som ordinarie. Hon är ordförande för parlamentets kommitté för industri, forskning och energi. Hon har även varit ordförande för miljö, hälso- och livsmedelskommittén mellan 2017 och 2019.

Vălean är medlem i National Liberal Party, PNL, som övertog regeringsmakten i Rumäniens huvudstad Bukarest där hon började sin yrkesbana som matematiklärare. Hon är gift med PNLs förre partiledare, Crin Antonescu. Den andra rumänske kandidaten Siegfried Mureșan är 38 år, ekonom och även han europaparlamentariker och medlem i PNL

Von der Leyens arbetsgrupp har uttalat att frågan om Rumänien får behålla transportposten kommer avgöras av de nominerades bakgrund. Nu följer utskottsförhör med tid utsatt till 27 november för parlamentsomröstning och godkännande av hela den nya kommissionen. Vilket vissa bedömare anser vara en mycket optimistisk tidplan.

Publicerad 2019-11-14 11:11

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!