Rovana Plumb föreslagen som transportkommissionär

Rovana Plumb är socialdemokrat och toppnamn på partiets lista i det rumänska valet i till EU-parlamentet. Rovana Plumb är socialdemokrat och toppnamn på partiets lista i det rumänska valet i till EU-parlamentet.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen presenterade i veckan sitt förslag till team. Den rumänska ledamoten i Europaparlamentet Rovana Plumb är kandidat till att bli kommissionär för transportfrågorna.

Rovana Plumb är född 1960 och för närvarande vice ordförande för parlamentsgruppen Social and Democrats Group. Hon har i sitt hemland tidigare bland annat varit miljöminister, arbetsmarknadsminister, utbildningsminister och transportminister. Det rumänska socialdemokratiska partiet PSD, som har regeringsmakten, placerade henne högst på listan inför valet till Europaparlamentet. 

Von der Leyen vill ha åtta vice-ordföranden i den nya EU-kommissionen. Ser man till den geografiska balansen inom den nya kommissionen kan man notera att de öst- eller centraleuropeiska länder som fick vice-ordförandeskap var Lettland, Tjeckien, Slovakien och Kroatien. Rumänska källor framhåller att Rumänien är sjunde största land i EU efter Brexit, men blir utan vice-ordförandepost i kommissionen.

I nästa steg ska Europaparlamentet ge sitt godkännande och därefter är det ministrarna i Europeiska rådet som formellt utser EU-kommissionen.

Publicerad 2019-09-12 10:49

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

24 sep
IMHX
Birmingham, Storbritannien.
30 sep
01 okt
Parcel & Post Expo
Amsterdam, Nederländerna
01 okt
02 okt