Rederistöd i Finland – hot om höjda farledsavgifter i Sverige

 Foto: Viking Line Foto: Viking Line

Den finska regeringen har varit generösare än den svenska regeringen när det gäller coronastöd till drabbade rederier i Österjsön. I Sverige hotar nu dessutom höjda farledsavgifter.

Rederiet Viking Line har under både förra våren och nu i höst fått ett coronastöd från finska staten på totalt över 100 miljoner kronor. Det uppger rederiet för Aftonbladet.

– Det har varit helt avgörande för att kunna ha igång de här fyra fartygen, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström i en intervju i Aftonbladet.

Coronapandemin har tvingat Viking Line att permittera cirka 70 procent av personalen, ta tre av sju fartyg ur trafik då man tappat cirka två tredjedelar av de under ett normalår dryga 6 miljoner passagerarna.

Även från Sverige har Viking Line fått ersättning för korttidspermitteringar och stöd för de artister som jobbar på båtarna. Men nu hotar Sjöfartsverket med höjda farledsavgifter – en höjning med sex procent på farledsavgiften och tio procent på lotsavgiften.

– Vi har redan skjutit upp höjningen två gånger. Den skulle skett i januari, sedan maj och nu blir det 1 september. Det har vi landat i är väl balanserat, säger kommunikationsdirektör Niclas Härenstam på Sjöfartsverket till Aftonbladet. Och tillägger att Sjöfartsverket är ett affärsdrivande verk utan anslag från staten och dessutom underfinansierade sedan många år.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-04-06 10:06

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts