Prologis och Logistikfastigheter i miljardaffär

Bram Verhoeven tar över ytterligare 295 000 kvm lageryta i Sverige. Han är regionchef för Prologis i Nordeuropa. (Bild: Prologis) Bram Verhoeven tar över ytterligare 295 000 kvm lageryta i Sverige. Han är regionchef för Prologis i Nordeuropa. (Bild: Prologis)

Det amerikanska företaget Prologis gör en jätteaffär och köper elva logistikfastigheter på totalt 295 000 kvm av Logistikfastigheter Sverige. Det ägs gemensamt av Bockasjö och pensionsbolaget Alecta. Fastighetsvärdet är 3,8 miljarder kronor.

Prologis köper elva moderna logistikfastigheter. Fastigheterna är belägna i Helsingborg, Göteborg – Hisingen, Göteborg Landvetter Airport, Örebro, Västerås, Eskilstuna och Arlanda Stad.  70 procent av fastigheterna ligger antingen i Stockholm eller i Göteborg. I listan på hyresgäster finns både företag som är nya för Prologis och som är befintliga hyresgäster.

I och med affären växer två av Prologis existerande logistikparker till över 120 000 kvadratmeter vardera. Parkerna ligger på Hisingen i Göteborg och i Arlanda stad, nära Arlanda flygplats.

– Fastigheternas höga kvalitet, en stark marknad, den solida kundbasen och det faktum att byggnaderna på ett ypperligt sätt kompletterar vårt eget bestånd, skapar en robust strategisk bas för att bygga långsiktiga värden, säger Bram Verhoeven, regionschef på Prologis Northern Europe i ett pressmeddelande.

Enligt Logistikfastigheter Sverige som ägs gemensamt av Bockasjö och Alecta så är affären med det underliggande fastighetsvärdet 3,8 miljarder ett rekord.

– När vi erbjöds möjligheten att sälja till ett av världens största bolag inom området – Prologis, kände vi att tidpunkten var rätt, kommenterar Joakim Hedin, vd för Logistikfastigheter samt vd i Bockasjö AB

– Marknadsläget och det faktum att det gemensamma målet är uppfyllt bidrog till ett beslut om att sälja koncernen, tillägger Thomas Dansk, styrelseordförande i Logistikfastigheter och kapitalförvaltare på tjänstepensionsbolaget Alecta.

Publicerad 2019-04-02 18:34

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst

Cron Job Starts