Postnord TPL testar AI

Lagret i Norrköping som Postnord TPL driver för Bauhaus.  Foto: Postnord TPL Lagret i Norrköping som Postnord TPL driver för Bauhaus. Foto: Postnord TPL

Genomför testprojekt med AI-prognoser i Bauhaus-lagret i Norrköping. 

Projektet genomförs ihop med Örebroföretaget Binary Brains, som ligger bakom tekniken bakom AI-systemet i Bauhaus-lagret. 

I det aktuella lagret i Norrköping hanteras närmare 15 000 produkter med en tillväxt på cirka 20 procent nya produkter per år. I testprojektet bestämmer AI var artiklarna ska placeras i det 90 000 kvm stora lagret, och baserat på AI-prognoserna — som integrerats i PostNord TPL:s lagerhanteringssystem NYCE.LOGIC — placeras frekventa artiklar automatiskt på mer tillgängliga platser. I slutändan genererar det en effektivare plockprocess.

I testprojektet gjordes en närtidsprognos för antalet orderrader per artikel och vecka, och artiklar rangordnades efter antalet predikterade orderrader för att effektivisera logistikflödet. 

Förutsägbarheten av beställningsfrekvensen testades per produkt med vad som uppges vara goda resultat. 

— Detta är ett viktigt samarbete för oss då vi tillsammans med Binary Brains och NYCE.LOGIC bygger mot en större vision som vi på PostNord TPL har för våra samlade kunder. Startprojektet med Bauhaus kommer att lyfta vårt erbjudande till en nivå där vi tillsammans kan erbjuda våra kunder mer kontroll över sitt leveransflöde med snabbare leveranstider, säger Patrik Jansson, logistikenhetschef hos PostNord TPL, i ett pressmeddelande.

— Vårt samarbete med Binary Brains är både intressant och givande, och möjliggör stora fördelar för våra kunder. Den AI-teknologi och avancerad prognostisering som adderas till NYCE.LOGIC WMS bidrar till ytterligare optimering av processer, samt en ännu mer intelligent lagerstyrning. Detta ökar våra kunders effektivitet, lönsamhet och adderar värde i hela försörjningskedjan, kommenterar Filip Lindblad, Product Manager, NYCE.LOGIC.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-20 10:46 Uppdaterad måndag, 20 juni 2022 11:12

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021